U Francuskoj – o temama vezanima za očuvanje bioraznolikosti sjemena i suverenitet sjemena

Sudjelovali smo na 10. Let’s Liberate Diversity forumu u Francuskoj na temu sjemena.

Od 7. do 9. studenog u francuskom gradiću Meze blizu Montpelliera održao se Let's Liberate Diversity Forum, u koordinaciji EC–LLD, europske međunarodne neprofitne organizacije osnovane 2012. godine s misijom da koordinira i dijeli znanja i iskustva svojih članova radi poticanja, razvoja i promicanja dinamičkog upravljanja biološkom raznolikošću na farmama i u vrtovima.

Na forumu se okupilo 250 ljudi iz cijeloga svijeta koji se bave temama vezanima za očuvanje bioraznolikosti sjemena i suvereniteta sjemena. Bilo je zanimljivo čuti da svi imaju slične probleme, iako žive na različitim kontinentima, kao i na koje načine ih rješavaju. Okupljanje je bilo jako korisno za umrežavanje s drugim organizacijama i uživo upoznavanje suradnika s kojima su se informacije dosad razmijenjivale e-mailom.

ZMAG je sudjelovao na tri radionice. Prva je bila o politici sjemena dok se na drugoj raspravljalo o definiranju granica između formalnog i neformalnog sjemenarskog sustava. Sudionicima su predstavljeni rezultati DYNAVERSITY projekta koji je omogućio razmjenu i integraciju znanstvenih i praktičnih znanja o tome kako najbolje upravljati raznolikošću u poljoprivredi i u cijelom prehrambenom lancu, obnavljajući evolucijske i adaptacijske procese. Također, predstavljen je projekt DIVERSIFOOD. Treća radionica na kojoj se mijesio i pekao kruh u pokretnoj krušnoj peći svima je bila najdraža.

Odličan je osjećaj uvidjeti da ipak nismo sami i da ima smisla sve to što radimo – veselimo se novom skupu!

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png