I ZMAG je dio projekta "Inkluzivni poljoprivredni lanac"

Uključili smo se u hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac!

Društvo za socijalnu ekologiju “Zeleno Zlato”, zajedno s partnerima; Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Područni ured Sisak) pokrenulo je hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac, u koji su uključili i ZMAG kao edukatora za uzgoj povrća i jestivog bilja.

Inkluzivni poljoprivredni lanac projekt je koji doprinosi rješavanju otežanog pristupa tržištu rada i socijalnoj isključenosti pripadnicima ranjivih skupina. Kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu povrća i jestivog bilja cilj je povećati zapošljivost 45 pripadnika ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba, a u sklopu provedbe projekta pružaju se usluge stručne potpore uključivanja u radne procese kroz koje unaprijeđuju životne vještine i stvaraju preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu. Korisnici kroz projektne aktivnosti u izvornoj stvarnosti unapređuju životne vještine i uče se zdravom stilu života te stvaraju pretpostavke za uključivanje u svakodnevno socijalno okruženje i svijet rada. Razvijanjem socijalnih kompetencija utječe se na kvalitetu osobnog i obiteljskog života te stvaraju preduvjeti za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Provedbom aktivnosti projekta razbijaju se predrasude javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom.

Na prvoj radionici polaznici su posjetili ZMAG-ovo Reciklirano imanje, dok se ostale radionice osposobljavanja za uzgoj održavaju u Sisku na prostoru Zelenog zlata, svaki četvrtak od 1. lipnja do 1. listopada 2019. U ZMAG-ovoj skupini za uzgoj desetak je sudionika, a svaki put bavimo se određenom temom i sadimo ono što nalaže biodinamički kalendar.

Misao vodilja projekta je bila uspostava Inkluzivnog poljoprivrednog lanca koji se temelji na društvenoj uključenosti, održivoj proizvodnj i potrošnji te razvoju vještina s ciljem povećanja zapošljivosti krajnjih korisnika. Ekološka dimenzija održivog razvoja osigurat će se kroz organski pristup uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja, uz racionalno korištenje resursa.

Društvena dimenzija projekta postiže se kroz uključenost vulnerabilnih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom te kroz promociju zdravog načina života. U konačnici, kroz

uspostavu Inkluzivnog poljoprivrednog lanca želi se unaprijediti društvena kohezija i osigurati poštivanje jednakih mogućnosti.

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png