Pčelarili smo i bilo nam je genijalno

Podružili smo se s pčelama, naučili kako postati (bolji) pčelari i čuli neke nevjerojatne priče!

Na Recikliranom imanju u Vukomeriću 18. svibnja održana je radionica pčelarstva, a vodili su je Tomislav i Jasmina Antolčić, koji su polaznicima prenijeli osnovna znanja i vještine iz područja pčelarstva, ali i nevjerojatne priče o pčelama i naučili ih kako da postatnu (bolji) pčelari.

Prvo na rasporedu bilo je upoznavanje i druženje s pčelama, potom učenje o njihovoj biolgiji, tipovima i dijelovima košnica te uvod u radove u pčelinjaku po mjesecima, a polaznici su na radionici doznali i mnoštvo zanimljivosti.

Jeste li znali da pčele imaju pet očiju, hrane se peludom i da tijekom ljetne sezone rade 24 h te zbog toga žive samo 40 dana? Ili da med od bazge ili kamilice ne postoji jer pčele jednostavno ne vole pa tako i ne oprašuju te biljke?

Također, otkrili smo Medljikovac. Opće je poznato kako pčele za stvaranje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med (medljikovac) koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose, ljepljive mase bogate ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti. I njega proizvode pčele, ali uz malu pomoć drugih insekata.

Puni dojmova, veselimo se budućoj suradnji i novom druženju s pčelama!

Radionicu pčelarstva sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Fotografije: Matej Celar

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png