Ekonomija i energija mogu biti dobre – nove inspirativne priče koje čine naš svijet boljim mjestom

Objavljen je program Međunarodne konferencije "Dobra energija i ekonomija". Pogledajte koje govornike i panele ne smijete propustiti u kinu Tuškanac 31. svibnja.

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su koje će obilježiti glavni program međunarodne konferencije „Dobra energija i ekonomija” koji je na rasporedu u petak 31. svibnja, a odvijat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Na nizu panela, rasprava i radionica o tim važnim temama razgovarat će predstavnici gradova iz Europske unije i regije zapadnog Balkana te vodećih energetskih zadruga iz cijele Europske unije, kao i brojni domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka, društveni poduzetnici, inovatori, aktivisti i entuzijasti iz područja energetike, solidarne ekonomije i progresivnih javnih politika. Također, bit će predstavljeni novi ekonomski modeli i najbolji primjeri prakse demokratizacije u području energetike iz europskih gradova i regija, s naglaskom na suradnju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvoraenergije te dobrobiti koje takva suradnja donosi lokalnoj zajednici.

Konferenciju će u petak, 31. svibnja u 9:45 sati u kinu Tuškanac otvoriti predstavnici organizatora: Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruga (ZEZ) i Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te Dirk Vansintjan iz Europske federacije energetskih zadruga – RESoop.eu i Roberto Morea iz mreže Transform Europe. Nakon World Caféa koji počinje u 10:15 sati i u kojem sudjeluju predstavnici europskih partnerskih mreža organizatora: Dirk Vansintjan (REScoop.eu), Jason Nardi (RIPESS) i Francine Mestrum (Transform Europe), u 11:30 sati slijedi Pecha Kucha na temu „Kako lokalne vlasti (uključujući gradove i općine) mogu surađivati s energetskim zadrugama kako bi ubrzale energetsku tranziciju na lokalnoj razini?”. Sudionici su: Maëlle Guillou (Enercoop/Francuska), Erik Christiansen (EBO/Danska), Mario Rajn (Grad Križevci/Hrvatska), Siward Zomer (De Windvogel/Nizozemska), Mark Lunley (Energy4All/UK), Nestor Ruiz (Centar za životnu sredinu/BIH) i Nuri Palmada (Som Energia/Španjolska).

Panel rasprava „Suradnja između lokalnih vlasti i članica REScoop-a vidljiva je iz perspektive EU-a i Balkana“ počet će u 12:30 sati, a govornici su: Jean-Claude Simon (New Trends in Society/Nouvelles Tendances de la Société/Danska), Julije Domac (FEDARENE/Hrvatska), Thomas Mitscke (GIZ/Bosna i Hercegovina), Dirk Vansintjan (REScoop.eu), Ian Turner (Energy Cities), Zoran Kordić (ZEZ/Hrvatska), Ana Seke (UNDP Solar Cities initiative) i Tim Taylor (EIT Climate KIC).

U 15 sati na rasporedu je panel pod nazivom „Demokracija na radnom mjestu – gdje smo sada?“, o čemu će govoriti Dario Azzelini (ILR škola, Cornell Sveučilište), Dario Farcy (radnička zadruga Proyecto Coopar i Fedecaba – Federacija zadruga Argentine) i Benoît Borrits (Transform Europe). S početkom u 16:15 sati uslijedit će panel „Tko će nas hraniti u budućnosti: mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj“ na kojem će sudjelovati Ivica Babojelić iz zadruge Berry Organica, predstavnik OPG-a Prpić i sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

Program konferencije koji se odvija u petak u kinu Tuškanac otvoren je za javnost, uz obaveznu prethodnu prijavu. Prijave su moguće putem poveznice: http://tiny.cc/8r9l6y

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) održat će se ZEZ-ove paralelne radionice dobre energije: „Uspješna provedba klimatskih i energetskih planova u suradnji s lokalnim energetskim zadrugama – iskustva Sporazum gradonačelnika (CoM) u Hrvatskoj i na Balkanu“ te „Iz teorije u praksu: Korištenje paketa EU-a za čistu energiju kako bi se stvorili okviri za građane, energetske zadruge i lokalne vlasti“, a više informacija o cjelokupnom programu možete pronaći na web stranici: www.zez.coop

Međunarodnu konferenciju „Dobra energija i ekonomija“ organiziraju Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s njihovim europskim parterskim mrežama: Europskom federacijom energetskih zadruga – Rescoop, Transform Europe i Europskom mrežom solidarne ekonomije – RIPESS. U sklopu trodnevne konferencije bit će održana i 6.generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

Partneri i podržavatelji konferencije su međunarodne organizacije: Europska udruga gradova Energy Cities, Kolokacijski centar za klimatske promjene Europskog instituta za inovacije (EIT Climate KIC), Mreža Transform Europe, Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europei Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj te domaće organizacije: Terra Hub, Udruga gradova u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet Varaždin i Zelena akcija.

•••

Program konferencije u .pdf formatu možete preuzeti OVDJE.

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png