Bili smo u Barceloni i razgovarali o transformativnim ekonomijama

Na Svjetskom društvenom forumu o transformativnim ekonomijama u Barceloni raspravljali smo o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta.

Mreža solidarne ekonomije Europe – RIPESS, čiji član je i ZMAG, prošli je tjedan, od 5. do 7. travnja, u Barceloni, uz podršku partnerskih mreža iz Španjolske i Katalonije, organizirala Svjetski društveni forum o transformativnim ekonomijama, s naglaskom upravo na množinu takvih ekonomija i poštivanje različitih pozicija i perspektiva.

Na Forumu je sudjelovalo oko 350 predstavnika najaktivnijih organizacija iz cijelog svijeta koje ekonomiju koriste kao alat za poštivanje ljudskih prava i širenje solidarnosti, osnaživanje demokracije i uključivanje svih zainteresiranih za neki poslovni poduhvat te odgovornost prema ekosustavima.

Tematske cjeline su bile podijeljene u četiri glavna pravca: zajednička dobra – commonsi, društvena i solidarna ekonomija, feministička ekonomija, prehrambeni suverenitet i agroekologija. Ti pravci križali su se dodatno s još dvije horizontalne teme, a to su bile javne politike i edukacija/istraživanje.

Forum je bio mjesto brojnih susreta s novim sličnim ljudima, projektima, inicijativama i idejama iz kojih su započete brojne nove suradnje, ali i rasprava o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta, što je upravo i bio jedan od glavnih ciljeva Foruma.

Posebnost Foruma je svakako bio izostanak brojnih klasičnih predavanja i plenarnih Q&A dijelova – sve je bilo posvećeno upoznavanju i razgovoru sudionika, upravo s ciljem što bolje pripreme sadržaja velikog Foruma za sljedeću godinu kada se očekuje više tisuća ljudi.

Dan prije Foruma održan je sastanak Koordinacijskog odbora RIPESS-a Europe u kojem je, uime ZMAG-a, sudjelovao Dražen Šimleša. Organizirana je i zajednička večera svih predstavnika članica RIPESS-a iz cijelog svijeta, simbolički u zadružnom restoranu koji je za taj kvart u Barceloni mjesto susreta i dogovaranja akcija... i, naravno, zdrave hrane!

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png