ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

(radnim danom od 9 - 13h)

Bruno Motik

095/828-0821

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png

Zero-waste radionica na kojoj ćete naučiti kako smanjiti količinu otpada

March 11, 2019

Doznajte kako uz malo kreativnosti i organizacije možete lako živjeti bez otpada i naučite izraditi prirodna sredstva za čišćenje! 

Anamarija Prgomet i Marina Varenina iz inicijative Zero waste Croatia održat će, u organizaciji ZMAG-a, u subotu 30. ožujka na Recikliranom imanju u Vukomeriću edukativno-praktično predavanje o plastici i životu bez otpada te pokazati kako svatko, uz malo organizacije i kreativnosti, može na lak način živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu. Nakon predavanja slijedi vođeni obilazak ZMAG-ovog imanja i radionica izrade prirodnog deterdženta za pranje posuđa. U sklopu radionice, sudionicima su osigurani svi potrebni materijali i oprema, a sve proizvode koje izrade moći će ponijeti kući za daljnje korištenje. Radionica i predavanje trajat će od 10 do 14 sati.

 

Vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije samo su par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš – stvorimo ga u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije jer život bez otpada nije utopija nego održiva filozofija

 

Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) sve je popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. plemeniti čelik. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju, uz brzo obnavljanje biljaka. Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu te kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Zero waste pokret usko je povezan s minimalizmom i veganstvom.

 

Voditeljice predavanja i radionice su Anamarija Prgomet i Marina Varenina. Anamariju Prgomet je veganstvo dovelo do minimalizma i života bez otpada. Strastvena skupljačica antikviteta, starih knjiga i šešira s buvljaka se zasitila svega što ju okružuje i shvatila da ne želi ignorirati činjenicu da se mali broj otpada reciklira. Stoga kreće živjeti bez otpada i pokreće inicijativu Zero waste Croatia s željom da inspirira svoju okolinu.  Marina Varenina je već kao desetogodišnjakinja imala želju čistiti potoke i šume od glomaznog otpada. Često je kolegama u školi i na faksu bila dosadna s pričom o platnenim vrećicama. Prije tri godine je otkrila Zero waste pokret i krenula u avanturu života bez otpada čiju filozofiju uspješno prakticira. Zero waste Croatia spojio je Marinu i Anamariju i sada zajedno inspiriraju ljude kroz predavanja, radionice i društvene mreže. 

 

"Sve što nas u prirodi okružuje ima svoj životni ciklus i vijek. Taj ciklus podsjeća na kružno putovanje: ondje gdje je nešto rođeno, tamo i završava. Slijedeći takve cikluse, živimo u suživotu s prirodom. Sa zahvalnošću primamo sve potrebno za sretan život i vraćamo kroz ljubav i brigu za cjelokupnu kreaciju majke prirode/Univerzuma."

Cijena radionice: 150 kn

Prijave su moguće putem online obrasca.

 

Zero-waste radionicu sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

 

Fotografije: Ana Mihalić

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive
Please reload