Društvena banka sjemena predstavljena u Osijeku

Uz sudjelovanje na razmjeni sjemena i radionici izrade terarija ZMAG je u Osijeku predstavio Društvenu banku sjemena.

Festival bioraznolikosti, koji je održan 23. veljače u Osijeku u organizaciji Udruge Ospera, okupio je brojne vrtlare, proizvođače, udruge i sve zainteresirane za pokret očuvanja sjemena i starih sorti, među ostalima i ZMAG.

Tom prilikom ZMAG je predstavio svoj novi projekt – Društvenu banku sjemena, podržao radionicu izrade terarija pod vodstvom Udruge PLANTaža i sudjelovao u razmjeni autohtonih sorti sjemena i vrtlarskih iskustava.

Glavni fokus ZMAG-ovog sudjelovanja bio je na predstavljanju projekta Društvene banke sjemena, njegovog koncepta, ciljeva i aktivosti. Naglasak se stavio na važnost uspostavljanja takvog organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena te se pojasnila potreba za lokalno upravljanom, kontroliranom, neformalnom institucijom čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte. Posebno je istaknut i karakter Društvene banke sjemena koja bi bila potpuno u vlasništvu svojih članova i otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače te su predstavljene glavne aktivnosti projekta usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

Razmjenu sjemena i radionicu izrade terarija u Osijeku sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png