U Europskom parlamentu predstavljen dokument Zajednička politika hrane

ZMAG nastavlja raditi na održivim politikama hrane – Zajednička politika hrane nudi plan B za europske prehrambene sustave.

U četvrtak, 7. veljače u Europskom parlamentu predstavljen je nacrt reforme europskih prehrambenih sustava “Zajednička politika hrane za Europu”, kojim se prikazuje vizija zajedničke politike hrane temeljena na trogodišnjem participativnom istraživanju Međunarodnog panela stručnjaka za održive prehrambene sustave (IPES-Food) i sudjelovanju preko 400 poljoprivrednika, prehrambenih poduzetnika, aktivista civilnog društva, znanstvenika i kreatora politike, među kojima je bio i ZMAG.

Kao član Europske mreže solidarne ekonomije RIPESS, ZMAG je bio dio radnih skupina koje su mjesecima pripremale izradu dokumenta o održivim politikama hrane za EU do 2020. godine. Predstavnik ZMAG-a u Međunarodnom panelu zaduženom za izradu nacrta bio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Zajednička politika hrane za Europu hitno je potrebna za rješavanje problema klimatskih promjena, sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, obuzdavanja pretilosti i stvaranja održive poljoprivrede za buduće generacije. U izvješću se iznosi 80 konkretnih prijedloga za reformu i nudi politički okvir koji određuje smjer kretanja za cjelokupni prehrambeni sustav, usklađujući različite sektorske politike koje utječu na proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, i preusmjeravajući sve akcije prema prelasku na održive modele. Ovo izvješće je i svojevrsan poziv na akciju europskim institucijama da provedu održivu politiku hrane za Europu.

#CommonFoodPolicy

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png