Završio projekt „Hoću to!“

Kroz projekt „Hoću to! 2.“, udruga ZMAG imala je za cilj provesti edukativni program kao izvannastavnu aktivnost unutar ekološke grupe, kako bi učenici stekli napredna znanja o vrtlarenju, važnosti tradicijskog sjemena, zaštiti okoliša i održivom načinu življenja. Projekt se nastavljao na prošlogodišnji, ovog puta sa školama PŠ Lukavec, PŠ Dubranec i OŠ Eugena Kvaternika.


Glavna tema edukativnog ciklusa je bila sjeme i očuvanje tradicijskih lokalnih hrvatskih sorata povrća. Glavni sadržaj prve radionice je bilo praktično učenje o berbi, čišćenju i skladištenju sjemena. Učenici su se upoznali s kućnim sjemenarstvom koja je pomalo zaboravljena vještina čuvanja sjemena na vlastitom vrtu i gospodarstvu. Na radionici su učenici naučili kako odabrati najbolje biljke za sjeme, kako sačuvati željena svojstva, pobrati, očistiti te skladištiti sjemenke koje smo prikupili. Učenicima smo i predstavili naš projekt „Društvena banka sjemena“, a na poklon su dobiti brošuru „Mala knjižnica sjemena“.

Drugi edukativni ciklus imao je za cilj upoznati učenike s osnovama vrtlarenja. Učenici su dobili šire znanje o pojmovima sjetva, sadnja, kompost, zelena gnojidba, a ukazali smo im i na važnost uzgoja vlastite organske hrane. Svaka škola imala je svoju gredicu koju su uređivali. Praktični dio uključivao je rukovanje alatom, pripremanje tla za sijanje, jesensku sjetvu i zelenu gnojidbu. Na kraju radionice učenici su izrađivali kuglice sijačice tzv. „seed bombs“ koje su ponijeli sa sobom.

Raditi s djecom je jako zabavno i na kraju se uvijek osjećamo ispunjeno, vjerujemo kako će se projekt nastaviti i sljedeće godine <3

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png