Završio projekt „Hoću to!“

December 3, 2018

Kroz projekt „Hoću to! 2.“, udruga ZMAG imala je za cilj provesti edukativni program kao izvannastavnu aktivnost unutar ekološke grupe, kako bi učenici stekli napredna znanja o vrtlarenju, važnosti tradicijskog sjemena, zaštiti okoliša i održivom načinu življenja. Projekt se nastavljao na prošlogodišnji, ovog puta sa školama PŠ Lukavec, PŠ Dubranec i OŠ Eugena Kvaternika.

 

Glavna tema edukativnog ciklusa je bila sjeme i očuvanje tradicijskih lokalnih hrvatskih sorata povrća. Glavni sadržaj prve radionice je bilo praktično učenje o berbi, čišćenju i skladištenju sjemena. Učenici su se upoznali s kućnim sjemenarstvom koja je pomalo zaboravljena vještina čuvanja sjemena na vlastitom vrtu i gospodarstvu. Na radionici su učenici naučili kako odabrati najbolje biljke za sjeme, kako sačuvati željena svojstva, pobrati, očistiti te skladištiti sjemenke koje smo prikupili. Učenicima smo i predstavili naš projekt „Društvena banka sjemena“, a na poklon su dobiti brošuru „Mala knjižnica sjemena“.

Drugi edukativni ciklus imao je za cilj upoznati učenike s osnovama vrtlarenja. Učenici su dobili šire znanje o pojmovima sjetva, sadnja, kompost, zelena gnojidba, a ukazali smo im i na važnost uzgoja vlastite organske hrane. Svaka škola imala je svoju gredicu koju su uređivali. Praktični dio uključivao je rukovanje alatom, pripremanje tla za sijanje, jesensku sjetvu i zelenu gnojidbu. Na kraju radionice učenici su izrađivali kuglice sijačice tzv. „seed bombs“ koje su ponijeli sa sobom.

Raditi s djecom je jako zabavno i na kraju se uvijek osjećamo ispunjeno, vjerujemo kako će se projekt nastaviti i sljedeće godine <3

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive
Please reload

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png