Posjetili smo udrugu Informo

Informo je nevladina i neprofitna udruga iz Vodnjana koja putem različitih projekata organizira mnogobrojne programe izvanistitucionalnog obrazovanja i osposobljavanja. U svom radu posebano stavljaju naglasak na marginalizirane skupine.

Od svog osnutka 2004. godine, udruga je stekla vrijedno iskustvo u organiziranju i izvođenju raznih treninga i radionica te pružila izniman doprinos razvoju i internacionalizaciji lokalnih, regionalnih i nacionalnih projekata kroz sudjelovanje u europskim i međunarodnim partnerstvima. Koliko su aktivni dokazuije i to kako su u suradnji s partnerima European Projects Association i European Academy for Education and Social Research razvili Akcelerator europskih projekata.


Dio tima udruge Informo, simpatične gospođe ,Marinu i Ljubicu, upoznale smo prošle godine na Danu permakulture u Zagrebu i obećale kako ćemo ih posjetiti prvom prilikom. Napokon se stvorila mogućnost, a gospođe su nas i više nego lijepo ugostile i pokazale čime se sve bave.


Prvo smo posjetile povijesnu građevinu u centru Vodnjana nazvanu Eko muzej – Istarsko, koja je u sklopu udruge Informo. Kroz pažljivu obnovu prostora i korištenje originalnih predmeta, alata i namještaja koje su donijeli članovi zajednice, uspjeli su zaustaviti vrijeme i posvetiti se očuvanju tradicije i lokalnih proizvoda koje možete i isprobati. Kako same kažu: “Pomažemo posjetiteljima da razumiju lokalno okruženje kroz održivi, edukativni i emocionalni turizam.“ Osim muzeja u sastavu udruge nalazi se i Ecolab, dućančić s autohtonim domaćim proizvodima u kojemu smo se opskrbile prefinim maslinovim uljem.


Samo par minuta šetnje od centra domaćice su nam pokazale svoju Didaktičku farmu smještenu pokraj lokalne osnovne škole. Na farmi se bave uzgojem tradicionalnih sorti voća, povrća i aromatičnih biljaka, a tu je i maslinik koji je baš bio u punom jeku berbe za vrijeme naše posjete. Osim što educiraju djecu „od sjemena do tanjura“ dio hrane zaista i završi na jelovniku škole. Kakva bi to farma/azil bila da na njoj nema životinja?! Tu se nalaze psi iz prihvatilišta, odbačene koze, boškarin spašen iz klaonice, kokice iz super maštovitog kokošinjca, te posljednja obitelj autohtonih magaraca. Magarci razmjenjuju uslugu, pomažući osobama s invaliditetom i onima koji pate od različitih bolesti da se bolje osjećaju kroz onoterapijske sastanke.


Zahvalile bi svim članovima udruge Informo što su nas lijepo ugostili, nahranili i inspirirali, zaista smo doma otišle pune dojmova. Želimo im svu sreću u daljnjem radu, a mi smo si našle kvalitetne partnere na projektu „Društvena banka sjemena“.


O svemu tome i više istražite na http://www.informo.hr/hr/ i www.istrian.org/en/.


Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png