Međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“

U organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara, uz suorganizaciju svih relevantnih znanstvenih i stručnih hrvatskih institucija iz poljoprivrednog sektora pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore po jedanaesti put održao se međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ od 7. do 9. studenog u Umagu.

Svrha kongresa je jedanput godišnje okupiti eminentne domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake s područja oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva kako bi se raspravila dostignuća, ukazalo na probleme i dale smjernice razvoja u tom sektoru poljoprivrene djelatnosti.

Evo nas i u znanstvenim krugovima! Moram priznati kako smo na kongresu zaokupili pažnju izlaganjem o „Društvenoj banci sjemena“ i općenito pričom o ZMAG-u i „Recikliranom imanju“. Dogovorili smo suradnje i posjete našem imanju ali najbitnije je to da smo zaista dobili veliku podršku i dobre savjete znanstvenih stručnjaka.

Jedno popodne, nakon izlaganja, imali smo organiziranu posjetu Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču gdje se nalazi i Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv). To je zapravo istraživačka mreža usmjerena na prijenos znanja i tehnologije sa svrhom izravnog doprinosa napretku istraživanja u poljoprivredi. Nakon Poreča spustili smo se u Rovinj u kojem se nalazi jedan dugovječan rasadnik Longo u kojem se radi s puno ljubavi i strpljenja, a na kraju smo posjetili opg Anđelini iz Pazina gdje smo se opustili uz domaća vina i preukusne sireve.

Koga zanima više, može pročitati zbornik sažetaka u kojem se nalaze sažeci znanstvenih i stručnih radova izlaganih na kongresu http://www.agronomsko.hr/.


Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png