Predstavljanje ZCI CroP-BioDiv

Rado smo se odazvali pozivu na predstavljanje Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv) zakazanog za srijedu, 12. rujna u Velikoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta.

Potreba za provođenjem projekta proizlazi iz stanja u oplemenjivanju bilja u RH kao jednoj od ključnih sastavnica razvitka poljoprivrede. Naime, jedan od ciljeva Centra je očuvanje biljnih genetskih izvora, ono što nas ZMAG-ovce najviše zanima. U radu centra sudjeluju brojni znanstvenici koji su uključeni i u Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Istraživanja se provode na osam biljnih vrsta - modela koje predstavljaju glavne poljoprivredne kulture (kukuruz, pšenica, soja), tradicijske kulture (vinova loza, maslina) kao i kulture koje su nedovoljno zastupljene ili ih gotovo nema u komercijalnoj poljoprivrednoj proizvodnji u R. Hrvatskoj (kupusnjače/lukovi, grah i dalmatinski buhač/kadulje).

Nakon predstavljanja projekta, profesorica Martina Grdiša sa zadovoljstvom nam je pokazala kolekciju od oko 2000 primki, koje se čuvaju na Agronomskom fakultetu.

Lijepo je imati potporu sa svih strana i vidjeti kako je značajno ono što mi u ZMAG-u radimo kroz naš projekt „Društvena banka sjemena“.


Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png