Peta konferencija o dobroj ekonomiji

Iza nas je još jedna velika priča i peta po redu Konferencija o dobroj ekonomiji koju smo ove godine održali 15.06. u novom prostoru kina Tuškanac.


Ovogodišnja konferencija bila je uglavnom posvećena solidarnoj ekonomiji i njenim pričama u područjima hrane, pomaganja potrebitima, razvijanja ekosustava podrške na razini gradova i regija te drugim bitnim temama. Razlog je što smo konferenciju organizirali zajedno s održavanjem Godišnje skuštine EU Mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS čija smo članica preko Platforme za dobru ekonomiju. Pored solidarne ekonomije predstavili smo kao i uvijek dobre priče iz Hrvatske te dva glavna predavanja: Bob Cannell koji je jedan od suosnivača najveće britanske radničke zadruge Suma održao je predavanje o mogućnostima upravljanja organizacijama u kojima radimo iz svog bogatog iskustva, a Nils Witke je predstavio Economy for Common Good, jedan od najboljih modela mjerenja društvenog utjecaja. Oboje su obavili i dodatne sastanke odnosno edukaciju iz svog područja pa je tako Bob održao predavanje o važnnosti suradnje zadruga i sindikata koje smo organizirali u suradnji s Centrom za razvoj radničke participacije, a Nils je održao trening iz mjerenja društvenog utjecaja pomoću Matrice 5.0 koja je kreirana za potrebe Economy for Common Good, a koji smo organizirali u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje koja će koristiti taj model u svom djelovanju i poslovanju.

Događaj kojim smo unaprijedili svoje dosadašnje djelovanje i pomaknuli granice je organiziranje zasebnog sastanka predstavnice Francuske mreže gradova i regija koje podržavaju solidarnu ekonomiju i dogradonačelnice Lyona Dounie Besson s predstavnicima iz 10 naših gradova koji smo organizirali s Udrugom gradova i uz podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Nadamo se da će to biti početak ozbiljnijeg i predanog bavljenja javnim politikama za dobru i solidarnu ekonomiju u našim najboljim lokalnim samoupravama.


Vikend nakon konferencije bio je rezerviran za našu logističku i drugu podršku održavanju 7. Glavne skupštine Mreže solidarne ekonomije RIPESS čija smo članica te smo ugostili 27 predstavnika i predstavnica organizacija i mreža koje su članice mreže. Na skupštini RIPESS-a donesene su odluke o strateškim smjernicama mreže, budućim savezima i događajima u kojima ćemo sudjelovati te je izabran novi Koordinacijski odbor u čijem rad sudjeluje i naš član. Poseban je bio njihov posjet Recikliranom imanju i zajedničko slavlje, a vrijedi istaknuti kako se skupština događala u prosturu naših dugogodišnjih suradnika Gimnazije Tituš Brezovački Zagreb na gornjem gradu na čemu smo im iznimno zahvalni.Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png