Peta konferencija o dobroj ekonomiji

June 20, 2018

Iza nas je još jedna velika priča i peta po redu Konferencija o dobroj ekonomiji koju smo ove godine održali 15.06. u novom prostoru kina Tuškanac.

 

Ovogodišnja konferencija bila je uglavnom posvećena solidarnoj ekonomiji i njenim pričama u područjima hrane, pomaganja potrebitima, razvijanja ekosustava podrške na razini gradova i regija te drugim bitnim temama. Razlog je što smo konferenciju organizirali zajedno s održavanjem Godišnje skuštine EU Mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS čija smo članica preko Platforme za dobru ekonomiju. Pored solidarne ekonomije predstavili smo kao i uvijek dobre priče iz Hrvatske te dva glavna predavanja: Bob Cannell koji je jedan od suosnivača najveće britanske radničke zadruge Suma održao je predavanje o mogućnostima upravljanja organizacijama u kojima radimo iz svog bogatog iskustva, a Nils Witke je predstavio Economy for Common Good, jedan od najboljih modela mjerenja društvenog utjecaja. Oboje su obavili i dodatne sastanke odnosno edukaciju iz svog područja pa je tako Bob održao predavanje o važnnosti suradnje zadruga i sindikata koje smo organizirali u suradnji s Centrom za razvoj radničke participacije, a Nils je održao trening iz mjerenja društvenog utjecaja pomoću Matrice 5.0 koja je kreirana za potrebe Economy for Common Good, a koji smo organizirali u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje koja će koristiti taj model u svom djelovanju i poslovanju.

Događaj kojim smo unaprijedili svoje dosadašnje djelovanje i pomaknuli granice je organiziranje zasebnog sastanka predstavnice Francuske mreže gradova i regija koje podržavaju solidarnu ekonomiju i dogradonačelnice Lyona Dounie Besson s predstavnicima iz 10 naših gradova koji smo organizirali s Udrugom gradova i uz podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Nadamo se da će to biti početak ozbiljnijeg i predanog bavljenja javnim politikama za dobru i solidarnu ekonomiju u našim najboljim lokalnim samoupravama.

 

Vikend nakon konferencije bio je rezerviran za našu logističku i drugu podršku održavanju 7. Glavne skupštine Mreže solidarne ekonomije RIPESS čija smo članica te smo ugostili 27 predstavnika i predstavnica organizacija i mreža koje su članice mreže. Na skupštini RIPESS-a donesene su odluke o strateškim smjernicama mreže, budućim savezima i događajima u kojima ćemo sudjelovati te je izabran novi Koordinacijski odbor u čijem rad sudjeluje i naš član. Poseban je bio njihov posjet Recikliranom imanju i zajedničko slavlje, a vrijedi istaknuti kako se skupština događala u prosturu naših dugogodišnjih suradnika Gimnazije Tituš Brezovački Zagreb na gornjem gradu na čemu smo im iznimno zahvalni.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive
Please reload

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png