Tematska rasprava 1 - Stvaramo ekosustave podrške društvenoj i solidarnoj ekonomiji

Nije lijepo stvari izdvajati kad nam je sve fino posloženo na konferenciji, ali od ove tematske rasprave jako puno očekujemo i posebno smo sretni zbog nje. Uostalom, radi se o susretima koji nisu dovoljno česti. Prva rasprava na konferenciji pokušava odgovoriti na koji način se na gradskim i regionalnim razinama može stvarati ekosustav podrške razvoju društvene i solidarne ekonomije. Imamo odlične primjere za to. Zamjenica gradonačelnika Lyona, gospođa Dounia Besson je u drugom po veličini gradu u Francuskoj zadužena upravo za javne politike i sektor Društvene ekonomije, solidarnost i održivog razvoja. Jedva čekamo.

Pascal Duforestel je izabrani predstavnik za društvenu i solidarnu ekonomiju u francuskoj regiji Nouvelle-Aquitaine te će nam dati širi prikaz na razini čitave regije, ali i predstaviti naše goste RTES - Francusku mrežu gradova i regija koje podupiru solidarnu ekonomiju. Oboje imaju i širu sliku od svojih vlastiti mjesta i na bitnim pozicijama su u mreži, gospođa Besson je potpredsjednica mreže, a gospodin Duforestel je član odbora RTES mreže.

Razlog zašto smo rekli da puno očekujemo od cjelokupnog susreta s njima je što u suradnji s Udrugom gradova i uz pomoć Francuskog veleposlanstva u Zagrebu nakon tematske rasprave organiziramo susret njih i Francuske s predstavnicima naših gradova kako bi se razmijenila iskustva te izložile potrebe i želje, aktivnosti i projekti. Imamo potvrđen dolazak 10-ak gradonačelnika, njihovih zamjenika i pročelnika nadležnih ureda što zaista veseli. Možda za koju godinu i mi dobijemo svoju mrežu gradova koji podržavaju solidarnu i dobru ekonomiju.

Iznimno važan član ove tematske rasprave je i Xavier Artigas iz Mreže za solidarnu ekonomiju Katalonije koji će nam predstaviti jedno od najrazvijenijih područja za dobru ekonomiju u Europi te na koji način oni uspijevaju spajati politiku, aktivizam, zadruge, lokalne valute i druge bitne priče dobre ekonomije.

A ako će za koju godinu kod nas biti mreža slična francuskom RTES-u u njoj će jedna od bitnih članica sigurno biti i grad Križevci koji se u posljednje vrijeme pretvorio u pravi kreativni i praktični zvrk raznih dobroekonomskih modela: solarne elektrane na krovovima i crowfunding s našom Zelenom energetskom zadrugom, zadružno stanovanje, inovativni start-upovi, jačanje proizvodnje lokalne hrane i svašta još što trebamo doći i čuti gospodina Danijela Šaška, zamjenika gradonačelnika grada Križevci.

Ovo sve možete saznati na Konferenciji o dobroj ekonomiji. Datum 15.06.2018. godine, mjesto kino Tuškanac, Zagreb, a svoje karte možete nabaviti preko sustava Entrio po cijeni od 70,00kn.


Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png