Radionica „Let’s get real”

Glavni razlog, zašto sam kao ZMAG-ova predstavnica otputovala u Portugal, točnije u Idanha-a-Nova, je radionica “Let’s get real – how to build up your organic plant breeding business”, koju su organizirali Demeter-International & Sementes Vivas.


Cilj radionice je bio napraviti strategiju uzgoja organske hrane u zemljama u kojima uzgoj organske hrana nema značajnu ulogu na tržištu. Domaćin i primjer uspješnog projekta poslužila nam je biodimačka farma Sementes Vivas koja u zadnjih tri godine na 25 ha zemlje uspješno uzgaja, proizvodi i plasira na tržište oko 300 različitih sorti sjemena iz cijelog svijeta. Kako su nažalost okruženi poljima GMO kukuruza morali su odustati od njegove proizvodnje i udružiti se s drugim farmerima, točnije njih 35, koji im pomažu u zadovoljavanju potražnje tržišta. Farma se nalazi nedaleko prekrasnog sela Monsanto. Zbog tog kobnog imena vlasnici farme morali su, nažalost, odustati od održavanja radionica i konferencija u tom selu već se prebaciti na drugo mjesto Idanha-a-Nova. Idanha-a-Nova poznata je po festivalu trance glazbe, gdje se svake druge godine održava Boom festival na kojem zna biti oko 35 000 ljudi. Sementes Vivas u dogovoru s organizatorima festivala, osigurava svu svježu hranu za vrijeme trajanja festivala,a kako je ovo festivalska godina, farma je u velikom pogonu.


Od tridesetak sudionika na radionici najviše me se dojmila profesorica i znanstvenica Edith Lammerts von Bueren (radi na Louis Bolk Institutu i zavodu za Organic Plant Breeding na fakultetu Wageningen). Održala je predavanje na temu „Future prospective for organic plant breeding in Europe“. U razgovoru s drugima shvatila sam kako nisam jedina koja joj se divi već da su svi sudionici zapravo oduševljeni njome kako je pristupačna i zanimljiva, a zapravo se radi o „zvijezdi“ u znanstvenim krugovima.


Druga stvar koja je bila zanimljiva tijekom radionice je jedan stroj koji separira sjeme prema boji, a zadnju stvar koju bi istaknula je Bioverita logo. Novi logo koji označava da je neka hrana poroizvedena na organskoj farmi koja koristi organsko sjeme za njihovu proizvodnju i oslanja se na organski uzgojene sorte koje su pogodne za ekološki uzgoj.


Uglavnom opet puno zanimljivosti, znanja i umrežavanja s novim ljudima, udrugama i projektima. Jedva čekamo Graz, našu sljedeću destinaciju!

Sendy Osmičević

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png