Razmjena sjemena u Zagrebu

Zaljubljenici u bioraznolikost i kućno sjemenarstvo krajem veljače uživali su u događaju kao stvorenom za njih. U Zagrebu je u organizaciji ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa), a u sklopu drugog izdanja Malog Food Huba održana velika razmjena sjemena. U novostima, poučnim razgovorima i razmjeni sjemena uživalo je 300-tinjak ljudi, a na velik odaziv posebno smo ponosni. Divno je bilo vidjeti koliko je ljudi podržalo događanje, a zanimljivo je primijetiti da je većinu posjetitelja činila mlađa populacija. Naime, OPG-ovci, vrtlari, početnici i družili su se prostoru Travel&Technology HUB-a u Gackoj 16.


Bit razmjene sjemena je u pružanju mogućnosti "živog" kontakta među vrtlarima, kao i volji da se ustraje u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo te da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji. Uz edukativne i korisne događaje poput ovog, mi ZMAG-ovci predstavili smo svoj novi veliki projekt pod nazivom "Društvena banka sjemena". Lokalno upravljana i kontrolirana, Društvena banka sjemena neformalna je institucija čiji je cilj doprinos očuvanju lokalnih i hrvatskih tradicijskih sorti sjemena i obnavljanje izgubljenih sorti. Cilj je kreirati mrežu malih lokalnih proizvođača hrane i sjemena, educirati, podizati svijest, dijeliti znanje o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti te obnavljati one izgubljene sorte.


Čuvanjem i dijeljenjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska izdrživost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju i zdraviju budućnost hrane za sve nas!

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png