KUPUS FEST u Botaničaru

April 14, 2017

Pozivamo vas na prvi zeleni festival u Botaničaru!

Kroz tri dana festivala u Botaničaru kreirali smo kupus različitih edukativnih, umjetničkih i zabavnih događanja. Kroz razne radionice i predavanja imat ćete priliku naučiti kako primjenjivati principe permakulture u svakodnevnom životu, kako učiniti svoje kućanstvo održivim i kako napraviti vlastite zelene proizvode.
Uz edukativne i interaktivne sadržaje, nudimo vam i umjetnost inspiriranu biljkama u obliku umjetničkih instalacija, fotografske izložbe i plesnog performansa.
Tijekom cijelog festivala u Botaničaru, uz ugodno proljetno druženje, pratit će nas dobra glazba i zeleni sokovi te kokteli od prirodno fermentiranih sokova koji će biti osmišljeni posebno za ovu prigodu, a festivalski kupus događanja zaključit ćemo završnim partijem.

Raskupusajmo se i zazelenimo zajedno! :)

RADIONICE

● Četvrtak (20.4.)

▸16:00h - ZELENI SVIJET U MALOM
Volite biljke, ali nemate svoj vrt ili dovoljno vremena da se posvetite njezi biljaka? Postoji rješenje: terarij — jednostavan za korištenje i kao stvoren za prezaposlene urbane osobe. Vrtlarenje u zatvorenom prostoru moguće je bez obzira na godišnje doba te otvara niz kreativnih mogućnosti u uzgajanju biljaka.
Polaznici radionice će praktičnim radom naučiti kako odabrati i pripremiti materijale za izradu vrta u boci i tlo za sadnju, koje biljke izabrati I kako se brinuti o svom malom zelenom svijetu. Na kraju radionice, terarij koji ste izradili nosite doma!
Cijena radionice: 110kn

▸18:00h - GLJIVE U STANU
Mislili ste da se gljive beru samo u šumi? Na ovoj radionici pokazat ćemo vam da su urbani uvjeti savršeni za uzgoj gljiva.
Naime, uzgoj gljiva ne zahtijeva mnogo prostora, ekonomičan je, a ono što smatramo otpadom, kao što su karton, talog kave i slama, odlični su nam resursi za njihov uzgoj. Na radionici ćete moći sudjelovati u sadnji gljiva koje ćete ponijeti sa sobom, a naučeno znanje možete primijeniti i u zimskim mjesecima dok ostala vegetacija miruje.
Pridružite nam se u čarobnom svijetu gljiva i otkrijte njihove mnoge dobrobiti.
Cijena radionice: 100 kn

● Petak (21.4.)

▸16:00h – PRIRODNA KOZMETIKA
Izrada vlastitih sredstava za njegu jedno je od pomalo zaboravljenih i izgubljenih znanja naših predaka. Bez prirodne kozmetike, teško je zamisliti održiv način življenja. Mnogi sastojci kupovnih preparata potencijalno su toksični za naš organizam, ali i okoliš. Koje su to nezdrave tvari, zašto se uopće koriste u proizvodnji kozmetike, kako utječu na zdravlje i funkciju naše kože, ali i cijelog organizma – samo su neka od pitanja na koja ćemo odgovoriti kroz predavanja i raspravu. Ipak, glavni cilj je naučiti kako na jednostavan način izraditi vlastite kozmetičke proizvode. Na radionici ćete sami izraditi pastu za zube i prah za pranje lica, a po završetku radionice, doma nosite proizvode koje ste sami napravili.
Cijena radionice: 70 kn

▸18:00h - ZELENI SOKOVI
Sirovo zeleno lisnato povrće sadrži sve hranjive sastojke potrebne čovjeku. Naučit ćemo kako napraviti super-napitke koji predstavljaju eliksire za tijelo te nam daju energiju i vitalnost. Na kraju radionice nazdravit ćemo punim čašama zelenog soka koji regulira razinu šećera u krvi, otklanja kroničan umor te povećava energiju.
Cijena radionice: 50 kn

● Subota (22.4.)

▸11:00h – ŠETNJA BOTANIČKIM VRTOM PMF-a UZ VODSTVO
Kada ste zadnji put prošetali Botaničkim vrtom PMF-a? Uz stručno i veselo vodstvo doživite ga u punom cvatu, naučite prepoznati glavne drvenaste vrste i njihove karakteristike, kako funkcionira šumski ekosustav, kako stabla rastu, zašto je lišće zeleno i sve ostalo što se mislili da već znate.
Nakon šetnje čeka vas još jedan napad klorofila - zeleni sok u zelenom Botaničaru.
Cijena: 30 kn(za popratne troškove)

▸14:00h - KUĆNO KOMPOSTIRANJE
Želite li pametno iskoristiti svoj otpad? Zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom i smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima te emisiju stakleničkih plinova. Rješenje nudi kompostiranje kao prirodan proces razgradnje biomase koji se događa svuda oko nas, a možemo ga jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta i to u STANU! Kompostiranje je zaista najbolji način kako pojedinac može spasiti naš planet uz malo truda i minimalne troškova. E da - kompostiranje NE SMRDI ;)
Cijena: 40 kn

▸16:00h - PROBIOTIČKI NAPITCI
Svi prirodno fermentirani napici bogati su blagotvornim bakterijama koje organizmu pomažu da ostane zdrav. Ovog puta spravljat ćemo ukusna probiotička pića raznih okusa i na taj način osigurati si dnevnu dozu zdravlja. Pomoću čudesne gljivice Tibicos napravit ćemo zdravu alternativu komercijalnim napicima koju obožavaju djeca, a dozvoljena je i dijabetičarima. Polaznici će vidjeti proces izrade napitaka, moći će saznati nešto više o održavanju zdravlja organizma, probati gotove napitke te dobiti svoju staklenku s kulturom gljivica za doma.
Cijena radionice: 100 kn

Prijave na: botanicar.zg@gmail.com


Raskupusajmo se i zazelenimo zajedno! :)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive
Please reload

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png