Održana 4. Konferencija o dobroj ekonomiji

Završen je još jedna naša konferencija o dobroj ekonomiji koja sada postaje već tradicionalno okupljanje svih u Hrvatskoj, regiji i šire koji promoviraju i zagovaraju, prakticiraju i provode modele dobre ekonomije. Konferencija se održala 23-25.03. na starom mjestu u velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore. Imali smo prodanih 140 karata na čemu smo Vam svima zahvalni jer nam je to pomoglo financijski zaokružiti sve troškove konferencije, a koji su bili veliki s obzirom da je ove godine bilo čak 11 gostiju iz inozemstva. Zahvalni smo i na odličnoj atmosferi i komunikaciji, brojnim pitanjima i bogatim raspravama te kvalitetnim sugestijama kako konferenciju učiniti još boljom i zanimljivijom. Zadnji dan na radionici o crowdfundingu smo prešišali dozvoljeni termin u HOK-u za preko pola sata jer se sudionicima radionice nije još išlo kući niti na primamljivo proljetno sunce vani pa se ovim putem i svima vama u dvorani tada i voditeljima ispričavamo, ali bilo je prezanimljivo, a nama vrijeme ograničeno.

Nadamo se da smo uspjeli Vam prikazati bogatstvo dobre ekonomije na konferenciji i koliko je bitno da je primjenjujemo ovdje i sada. Potrudili smo dovesti goste koji nas mogu inspirirati i ohrabriti. Na ovogodišnjoj konferenciji predstavili smo:

- mrežu OuiShare koja na globalnoj razini okuplja inovatore, poduzetnike, aktiviste i razne druge praktičare kolaborativne ekonomije i ekonomije dijeljenja, a koja se u samo pet godina postojanja uspjela proširiti na čak 80 zemalja. Na koji način se ovi modeli razvijaju dobili smo na primjeru Barcelone.

- zadrugarske platforme koje spajaju tradiciju zadrugarskog upravljačkog modela sa tehnologijama 21.stoljeća te tako omogućuju da oni koji u ekonomiji dijeljenja najveću vrijednost generiraju sami odlučuju o načinu rada platformi na kojima rade i da ih temelje na načelima solidarnosti, ekonomske demokracije i društvene učinkovitosti, a zaradu reinvestiraju ili na neki drugi način zadrže u lokalnoj zajednici.

- upravljanje čitavim gradom kao zajedničkim dobrom koji svoju najširu primjenu trenutno ima u gradu Bologni. U Bologni se gradska uprava obvezala surađivati s građanima u upravljanju javnim prostorima i uslugama, uključujući ih u neizostavan ekosistem modela City as Commons koji je sastavljen od pet dionika: civilno društvo, škole i fakulteti, društveni inovatori, javna institucije i privatni sektor.

- hotel Magdas iz Beča u koje je većina zaposlenika u Austriju stigla kao izbjeglice ili imigranti. U stvaranje Magdasa od početka je bila uključena i cijela lokalna zajednica s ciljem otklanjanja društvenih predrasuda o skupinama kao što su imigranti i izbjeglice, te arhitekti i dizajneri koji su cijeli hotel pomogli izgraditi po principima održivog graditeljstva i opremiti recikliranim materijalima.

- Hill Holt Wood, ekološko poduzeće iz Velike Britanije kao primjer održivog gospodarenja s preko 400 hektara šume od koje se proizvodi i njihov kvalitetan namještaj. Hill Holt Wood je bila predobra priča o prirodnom graditeljstvu, održivom dizajnu, ali i terapeutskom djelovanju šume u kojoj pružaju pomoć osobama s mentalnim krizama.

- otvorena tvornica RiMaflow iz okolice Milana koju su, uslijed propasti do koje je dovela posljednja ekonomska kriza, preuzeli njeni radnici. Danas taj prostor vodi hrabra grupa zadrugara radnika koji rade proizvode od recikliranih elektroničkih elemenata i materijala, vode ekološku tržnicu i razne druge projekte kojima predano rade na razvoju lokalne zajednice.

Prvi dan konferencije u formatu world cafea mogli smo razgovarati i pobliže upoznati neke od najvećih stručnjaka iz svaštare dobre ekonomije kao što su Rakhi Mekhra, poznata društvena poduzetnica iz Indije, osnivačica mHS CITY LAB-a, koja radi na razvoju inkluzivnih gradova u Indiji; Werner Wiartalla iz Berlina koji je publici predstavio strategije održivosti koje primjenjuje poznati društveno-kulturni centar UfaFabrik; Dženan Šarić iz Fondacije Mozaik koja radi na inovativnom modelu razvoja društvenog poduzetništva u BiH, te Audrey Pigot i Yoann Vandendriessche iz francuskog dizajnerskog kolektiva Biceps Cultivatus koji radi na open source modelu održive kuhinje zvanom Kitchen B.

Drugi dan konferencije bio je unutar tematske rasprave posvećen našim socijalnim zadrugama s uvodnim predstavljanjem zadruga Humana Nova iz Čakovca te Druga prilika i Martinov plašt obje iz Zagreba.

Na trećem dana i kao posljednjem događaju konferencije upoznali smo se s potencijalima crowdfunding metode u podršci iniciranja i razvoja modela dobre ekonomije te otišli duboko preko termina s radionicom.

Kuhali su nam i pripremali okrijepe vrijednosno bliski kolektiv Sjemečice i Laganela, Green Hut Zagreb i zadruga Okus doma te Cogito Caffee Roasters. u dvorištu.

Paralelno s konferencijom organizirali smo i radionicu Biotecture – zeleni zidovi na Recikliranom imanju za vikend 25/26.03. koju je vodio Werner Wiartalla iz UfaFabrika.

Izvještaj Dobra ekonomija u dobrim pričama 4 možete ovdje preuzeti (link).

Počinjemo s pripremama za 5. Konferenciju o dobroj ekonomijiJ, ali dobru ekonomiju primjenjujemo uvijek.

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png