ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

(radnim danom od 9 - 13h)

Bruno Motik

095/828-0821

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png

Radionice biološkog vrtlarenja

Priključite se nizu radionica biološkog vrtlarenja koje ZMAG organizira u suradnji s našim prijateljima i suradnicima, permakulturnim dizajnerima Petrom Turčić i Krunom Vuljarom koji već nekoliko godina uspješno uzgajaju hranu za svoje potrebe. Radionice se održavaju u njihovom vrtu koji se nalazi u Gornjoj Dubravi u Zagrebu.

Nakon što smo na prvoj radionici uspješno izradili kompostni čaj kojim smo folijarno tretirali biljke i na njima uspostavili povoljnu mikrobiologiju, na drugoj radionici ćemo objasniti i demonstrirati kako izraditi kompost postupkom toplog kompostiranja.

Toplo kompostiranje je postupak je jedan od mnogih načina kompostiranja pri kojem se uslijed razmnožavanja korisnih mikroorganizama oslobađa toplina koja NEUTRALIZIRA sjemenje korova, bolesti i štetnike pa smo na taj način sigurni da naš kompost sadržava samo korisne (aerobne) mikroorganizme, a ne i štetne. Tijekom godina edukacije primjetili smo da postoji mnogo zabluda, krivo interpretiranih ili jednostavno krivih činjenica koje vrlatra mogu zbuniti u nastojanjima da napravi kvalitetan kompost. Na radionici ćete naučiti:

  •  koji su sve materijali potrebni i povoljni za kompostiranje

  • kako složiti kompostnu hrpu koju ćemo minimalno morati preokretati

  • kada i na koji način pravilno preokrenuti hrpu

  • koje su prednosti toplog kompostiranja pred drugim metodama

  • kada, kako i zašto koristiti kompost na svojim gredicama

 

Kompost nije samo gnojivo. Kompost se sastoji prvenstveno od živih bića koja se inače u prirodi nalaze u plodnim tlima. Kada dodajemo kompost našem vrtu, osim što dodajemo hranjive tvari, dodajemo jednu malu vojsku radnika koji danonoćno rade u korist naših biljaka koje uzgajamo. Najnovija znanstvena istraživanja svaki put iznova jasno pokazuju da biljke koje rastu u simbiozi s korisnim mikro i makroorganizmima (bakterije, gljivice, bičaši, trepetljikaši, amebe, mikročlankonošci, korisne nematode, gujavice itd.) razvijaju dublji korijen, otpornije su na sušu i bolesti, trebaju puno manje gnojiva i na posljetku donose puno veće prinose od biljaka koje rastu iz mrtvog i uništenog tla.

Kao uvod u radionicu pogledajte naš filmić u kojem je u kratkim crtama objašnjen proces toplog kompostiranja:

https://www.youtube.com/watch?v=yHndD_0QYTs&t=57s

Radionicu će voditi permakulturni dizajneri Petra TurčićKruno Vuljar i Bruno Motik.


Druga radionica biološkog vrtlarenja će se održati u SUBOTU 29.09.2018. s početkom u 16:30 sati, a kotizacija iznosi 100kn.

Broj polaznika ograničen je na 12.

Raspored radionica biološkog vrtlarenja

01. SRPANJ 2018. UVOD U BIOLOŠKO VRTLARSTVO I BIOLOGIJA TLA
    ~ izrada kompostnog čaja i tretiranje biljaka
    ~ sezonski radovi u vrtu

29. RUJAN 2018. - KAKO PRAVILNO KOMPOSTIRATI
    ~ izrada tople kompostne hrpe
    ~ kompostiranje pomoću kompostnih gujavica (glista)

LISTOPAD 2018. - PRIPREMA TLA I ZELENA GNOJIDBA
    ~ određivanje pozicije gredica, smjer, vjetar, promatranje terena
    ~ zelena gnojidba, izrada gredica bez kopanja, kultivacija tla 
    ~ dodaci tlu: tekuće - tekuće gnojivo od koprive, gaveza, preslice, duhana, kompostni pripravci
            kruto - kompost, zeolit, perlit, kameno brašno, mljevene ljuske jaja...

STUDENI 2018. - DIZAJN VRTA
    ~ infrastruktura i izgled vrta
    ~ voćke, bobičasto voće, ostale trajnice
    ~ ograda, alatnica, navodnjavanje, prostor za druženje, hotel za kukce, kompostni wc
    ~ planiranje vrta kroz sezonu

OŽUJAK 2019. - UZGOJ POVRĆA IZ SJEMENA
    ~ vrijeme sijanja
    ~ koji su povoljni uvijeti za presadnice
    ~ koje biljke trebaju / mogu biti presadnice, koje idu direktno
    ~ pikiranje i presađivanje presadnica
    ~ njega biljaka: rezanje zaporaka, potpornji, mreže, usmjeravanje, dognojavanje, malčiranje, okopavanje, pljevljenje
    ~ biljke zaštitinice, dobrobiti raznolikosti i polikulturnog vrta,  važnost plodoreda
    ~ upoznavanje mogućih nametnika i prirodni načini suzbjanja
    
KOLOVOZ 2019. - SJETVA
    ~ redovito branje plodova
    ~ sjetva i sušenje mirodija, spremanje ljekovitog bilja za čajeve, samoniklo bilje
    ~ priprema zimnice: paradajz sos, kiseli krastavci, tikvice, paprika, ajvar...


LISTOPAD 2019. - SJEME
    ~ čuvanje sjemenja
    ~ stare sorte