Plodnost tla

Kako postići veće i stabilnije prinose u poljoprivredi ispravnim upravljanjem tlom korištenjem bioloških pripravaka?

U sklopu konferencije "Naša dobra hrana" odlučili smo organizirati i jednu praktičnu radionicu koja je namijenjena prvenstveno ljudima koji se bave uzgojem hrane. Bez obzira da li ste vrtlar koji proizvodi povrće za svoje potrebe ili komercijalan proizvođač, ova radionica vam može pomoći da naučite kako ostvariti puni potencijal plodnog tla pomoću kojeg ćete stvoriti stabilan ekosustav otporniji na štetnike, bolesti ili nepovoljne klimatske uvjete kao što su suše.

Ova radionica temelji se na radu dr. Elaine Ingham koja je život posvetila proučavanju mikrobiologije tla. Njezina znanstvena istraživanja provedena na University of Georgia (SAD) i kasnije kroz vlastitu tvrtku Soil Food Web Inc. nedvojbeno pokazuju kako je mikrobiologija tla jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na procese kruženja hranjivih tvari u sustavu.

Na Institutu Rodale (Pennsylvania, SAD) se od 1981. godine provodi ekstenzivno znanstveno istraživanje koje se temelji na usporedbi konvencionalnih poljoprivrednih metoda s raznim ekološkim metodama. U više od 34 godine istraživanja bez dvojbe se pokazalo sljedeće:

→ prinosi ispravno prakticirane ekološke poljoprivrede jednaki su prinosima konvencionalne poljoprivrede

→ u sušnim godinama prinosi ekološke poljoprivrede premašuju prinose konvencionalne poljoprivrede

→ hrana uzgojena na ekološki način, osim što ne sadrži tragove kemikalija, također ima znatno veću hranjivu vrijednost od konvencionalne uzgojene hrane

→ ekološke metode izgrađuju tlo umjesto da ga iscrpljuju, što znači da su ekološke metode dugoročno puno održivije

→ ekološke metode koriste 45 % manje energije i puno su efikasnije,

→ konvencionalne poljoprivreda proizvodi 40 % više stakleničkih plinova nego ekološka,

→ ekološke su metode mnogo profitabilnije nego metode konvencionalne poljoprivredne metode, čak i kada bi se izjednačila tržišna cijena hrane.

→ živo tlo može pomoću biokemijskih procesa u tlu apsorbirati CO2 iz atmosfere te na taj način 

No da bi se ovo sve ostvarilo i u vašem povrtnjaku, voćnjaku, pašnjaku ili oranici moraju biti prisutni korisni mikro i makroorganizmi koji omogućavaju razmjenu tvari, onako kako to funkcionira u prirodi.

Drugim riječima, TLO JE ZDRAVO ONOLIKO KOLIKO JE ŽIVO!

Cijena radionice je 400kn, a obuhvaća:

  • predavanje o biologiji tla u kojem će se objasniti kako hranidbena mreža oraganizama u tlu utječe na regulaciju hranjivih tvari koje trebaju našim biljkama koje uzgajamo (Bruno Motik)

  • predavanje o povezanosti klimatskih promjena i tla (Cvijeta Biščević)

  • predavanje o vrstama kompostiranja (Bruno Motik)

  • izrada kompostne hrpe postupkom toplog kompostiranja (Bruno Motik)

  • izrada kompostnog čaja (Bruno Motik)

  • mikroskopiranje uzoraka tla, komposta i kompostnog čaja (Igor Zlojtro)

Jedina pouzdana metoda kojom možemo utvrditi jesu li naše metode uspješne je analiza mikroskopom. Možemo analizirati uzorak tla, uzorak komposta ili kompostni čaj. Da bi ove metode bile uspješne, tlo mora sadržavati preko 25 000 vrsta bakterija, korisne gljive i gljivice, praživotinje (protozoa) kao što su bičaši, trepetljikaši, amebe, zatim korisne nematode (mikroskopski crvići), mikročlankonošce, gujavice itd.

Polaznike radionice pozivamo da sa sobom ponesu uzorarak svojeg tla ili komposta koji žele analizirati. Kada se prijavite poslat ćemo vam točna upustva kako uzeti uzorak tla.

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png