Permakulturna akademija

Permakulturna akademija je program edukacije namijenjen svima koji su zainteresirani za održivo življenje i prakticiranje permakulturno dizajniranih rješenja u svakodnevnom životu. Budući da je permakultura vrlo široka disciplina tako i permakulturna akademija pokriva širok spektar tema, od raznih metoda uzgoja hrane, brige za tlo, vodu i energiju pa do dizajniranja održivih zajednica.

Permakulturna akademija se sastoji od:

4 intenzivna kampa na kojima će se od jutra do mraka kroz niz praktičnih radionica u praksi raditi na realizaciji stvarnih permakulturnih rješenja koja se primjenjuju u Eko centru Latinovac

18 webinara - teorijska predavanja koja će se održavati putem interneta

Za kompletan kalendar s rasporedom predavanja i radionica kliknite ovdje.

PERMAKULTURNA AKADEMIJA 2018. SE SASTOJI OD OKO 200 SATI PRAKTIČNE I TEORIJSKE NASTAVE!

Za sudjelovanje u permakulturnoj akademiji nije potrebno predznanje. Ako ste već prošli 72-satni tečaj permakulturnog dizajna, ovaj program vam nudi još više prakse na terenu te mogućnost da produbite znanje koje će vam biti korisno ako se permakulturom planirate intenzivno baviti. Ako ste početnik, permakulturna akademija je odličan način da krenete u permakulturu s puno praktičnog i teorijskog znanja!

Cijena pohađanja permakulturne akademije je 3980,00 kn, a omogućeno je plaćanje u 4 rate.

Za bilo kakve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na info@zmag.hr.

Permakulturna akademija 2018. je realizirana kao suradnja ZMAG-a i Eko centra Latinovac, koji se nalazi u srcu Slavonije gdje će se i održati praktična nastava. Permakulturna akademija obuhvaća sljedeće cjeline:

Škola vrtlarenja

Polaznici će dobiti svoju parcelu na kojoj će uz stručno vodstvo uspostaviti permakulturni povrtnjak na kojem će se uzgajati hrana. Ova školica obuhvaća sve - od planiranja vrta, rukovanja sjemenom i  uzgoja vlastitih sadnica do izrade raznih tipova gredica, brige za biljke, zaštite od štetnika te brige za tlo.

Dizajniranje i uspostava šumskog vrta

Uzgoj hrane dizajniran prema uzorcima iz prirode može biti izuzetno efikasan način da prozvedete hranu za svoje potrebe. Budući da se bazira na biljkama trajnicama, šumski vrt se ne prekopava svake godine što značajno štedi potrebu za radom. Šumski vrt je puno više od voćnjaka - on je imitacija šumskog ruba s intenzivno zasađenim jestivim biljkama od vlasca do kestena.

Briga o tlu

Ako tlo promatramo kao ekosustav, što ono zapravo i jest, ako se radi o zdravom tlu, onda termini kao "prihrana" i "gnojenje" postaju zastarjeli. Umjesto toga kroz razne metode (kompostiranje, malčiranje) i praktične tehnike (izrada kompostnog čaja, biljni pripravci, mineralni dodaci, biougljen itd.) polaznici će naučiti kako ispravno brinuti za život u tlu što će nam se dugoročno vratiti u obliku plodnosti koja će našim biljkama koje uzgajamo za prehranu dati otpornost, vitalnost te povećati nutritivnu vrijednost i prinos.

Prepoznavanje samoniklog jestivog bilja

Svako godišnje doba nosi različite plodove koje nam priroda nudi bez potrebe da ulažemo trud i energiju u kopanje, sadnju, zalijevanje itd. Uz kvalitetno predznanje u prirodi mnogo toga postaje jestivo i to ne znači samo sakupljanje salate već se može spremiti ozbiljan dodatak kuhinji.

Prirodno graditeljstvo i biotektura

Gradnja slamom, izrada prirodnih glinenih žbuka, izrada zelenih krovova i vertikalnih vrtova, sve su to područja koja će polaznici permakulturne akademije imati prilike iskusiti na radionicama.

Korištenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost

Na permakulturnoj akademiji imat ćete priliku izraditi svoj solarni kolektor za zagrijavanje tople vode, naučiti kako funkcioniraju fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, sagraditi efikasnu masivnu peć za grijanje drvima, kako napraviti vlastiti biodizel za pogon traktora i još puno toga!

Uzgoj gljiva

Nezaobilazan dio hranidbenog lanca su gljive koje otpadne materijale pretvaraju u hranu. Naučite kako uzgoj gljiva ukomponirati u permakulturni sustav kako bi se iskoristilo što više potencijala.

Dodatni program

Budući da permakultura nije samo uzgoj hrane i briga za tlo, u sklopu permakulturne akademije polaznici će imati priliku iskusiti i druga područja:

​​

  • izrada prirodne kozmetike

  • gradnja krušne peći od gline i slame

  • peti element - funkcioniranje zajednice, tehnika Dragon Dreaming

  • održivo gospodarenje vodama

  • urbana permakultura

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png