Glinena žbuka je sastavni dio zida kuće od slame. Žbuka sprečava prodor vode i nametnika, gorenje, zaustavlja strujanje zraka kroz zidne površine, omogućava difuziju vodene pare i pojačava statičku čvrstoću zidova. Žbuka ima presudan utjecaj jer doprinosi ukupnoj termalnoj masi građevine koja je neophodna za pohranjivanje i prijenos topline.

Na radionici ćemo naučiti kako prepoznati, pripremiti i obraditi zemlju bogatu glinom za izradu glinene žbuke. Zatim kako tu zemlju iskoristiti za izradu smjese gline, pijeska i sjeckane slame koja je pogodna za nanošenje temeljnog sloja i prvog sloja grube glinene žbuke. Zatim ćemo naučiti kako izraditi završni sloj žbuke od finog pijeska i gline u prahu.

Ova moderna glinena žbuka razlikuje se od tradicijskih tehnika u tome što zbog dodatka pijeska za žbukanje poprima puno veću čvrstoću pa je tim i šire primjenjiva. Najčešće se koristi u prirodnom graditeljstvu za žbukanje slamnatih zidova, no ista žbuka se može koristiti i u kombinacija s drugim materijalima kao što su opeka, drvo, pa čak i beton.

cijena: 400,00 kn

Voditelj radionice je Matko Šišak, permakulturni dizajner, edukator i graditelj. Od 1997. sudjeluje u nizu ekoloških inicijativa i akcija udruga Attack i Zelene akcije. Srednju poljoprivrednu školu u Zagrebu sa zvanjem poljoprivrednog tehničara završio 1997., a  studij povijesti 2003. na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kao povijesničar bavio se proučavanjem europske ruralne graditeljske baštine i povijesti novovjekovnog svakodnevnog života. Od 2004. do 2007. predavao povijest u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu. Permakulturnu diplomu je stekao  2010. na Prvoj hrvatskoj permakulturnoj kovergenciji pod mentorstvom Tonyja Andersena. Autor, koautor, urednik i izdavač nekoliko ZMAG-ovih knjiga, brošura i  priručnika. Osnivač i voditelj Recikliranog imanja u Vukomeriću udruge ZMAG.

Voditelj radionice Daniel Rodik diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti. Od 2002.  djeluje kao aktivist i voditelj projekata na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti  u udrugama Zelena akcija, Zelena mreža aktivističkih grupa i Društvo za oblikovanje održivog razvoja. Radio je kao energetski savjetnik za kućanstva i škole  u sklopu projekta UNDP-a “Sustavno gospodarenje energijom u Hrvatskoj”. Nakon završenog 72-satni tečaja permakulture nastavlja se baviti istraživanjem i edukacijom o održivoj gradnji i energiji. Trenutno radi u ZMAG-u na  projektu „Participativno upravljanje prirodnim resursima“. Jedna je od osnivača Zadruge za Dobru ekonomiju. Na Vukomeriću je izgradio obiteljsku kuću od slame u kojoj živi.

ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png