EmploySSE – Promicanje zapošljavanja kroz društvenu i solidarnu ekonomiju

Erasmus+ program EmploySSE educira učitelje i trenere koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume

EmploySSE

projekt je kojeg financira Erasmus+ program Strateška partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (KA202). Projekt educira učitelje i trenere koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume. Uz ZMAG, u projekt su uključene još dvije organizacije iz Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS, a projekt se provodi u suradnji s partnerima iz Grčke, Italije, Češke i Francuske. Sjedište voditelja projekta, Instituta za rad je u Grčkoj, u četvrti Exarcheia, koje je sjedište brojnih progresivnih inicijativa, organizacija i društvenih pokreta.

Projekt ima za cilj integrirati koncept, metodologiju i sadržaj društvene i solidarne ekonomije u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Svrha planiranih aktivnosti za vrijeme trajanja projekta jest promovirati društvenu i solidarnu ekonomiju i održivo zapošljavanje na tržištu rada, osigurati učiteljima i trenerima strukovnog obrazovanja inovativne pedagoške metode koje koriste koncepte društvene i solidarne ekonomije, jačati kapacitete trenera i polaznika tečajeva s novim kompetencijama i znanjima o društvenoj i solidarnoj ekonomiji te osigurati olakšan pristup tržištu rada osobama koje su završile strukovne škole.

Kroz čitav niz edukativnih programa i publikacija, približit će se svjetovi društvene i solidarne ekonomije i strukovnog obrazovanja.

U sklopu projekta, izradit će se priručnik i trening moduli o društvenoj i solidarnoj ekonomiji za učitelje strukovnog obrazovanja, a kroz konferencije i trening programe, uz edukaciju, izmjenjuju se iskustva i primjeri dobre prakse.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

Nositelj projekta

INSTITOUTO ERGASIAS – Greece - INE GSE

Partneri

DOCK SYNERGATIKOS XOROS KOINONIKIS KAI ALLILEGGYAS OIKONOMIAS (Grčka) – DOCK
ADEPES Mouvement pour l'Économie solidaire Occitanie (Francuska) – ADEPES
ENAIP VENETO IMPRESA SOCIALE (Italija) – ENAIP
Ekumenická akademie (Češka) – EA

Vrijeme provedbe

Listopad 2019. – rujan 2021.

​Vrijednost projekta

Ukupna vrijednost projekta je 265.391,00€, a ZMAG-ov udio je 32.910,00€.

Kontakt osoba

Vera Gjokaj, voditeljica projekta
Email:  vera.gjokaj79@gmail.com
Mob: 095 7511 435

 

Novosti vezane uz ovaj projekt

16 Pro 2021

Na završnoj konferenciji Erasmus+ projekta EmploySSE - Promoting Employability through Social Solidarity Economy razgovaralo se o potencijalu uvođenja sadržaja i metodologije bliske društvenoj i solidarnoj ekonomiji (DSE) u strukovno obrazovanje.

Pročitaj više >
18 Lis 2021

U sklopu projekta EmploySEE, ZMAG je u Pragu održao trening o uključivanju tema i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije u kurikulum strukovnog obrazovanja.

Pročitaj više >
26 Srp 2021

Priručnik Edukacijski moduli – Društvena i solidarna ekonomija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje dio je edukacijskog programa u četiri modula s ciljem promicanja DSE u sklopu sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Pročitaj više >
06 Vel 2021

Koje su trenutne i buduće uloge društvene ekonomije u krizi uzrokovanoj COVID-19 virusom, kako društvena ekonomija može potaknuti oporavak od krize i transformirati društvo u svom osvrtu otkriva Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Pročitaj više >
10 Stu 2020

Prvi rezultat projekta EmploySSE sada je dostupan online za preuzimanje – objavljen vodič za strukovno obrazovanje i osposobljavanje trenera na temu društvene i solidarne ekonomije.

Pročitaj više >
25 Svi 2020

Kako se isprepleću društvena i solidarna ekonomija te strukovno obrazovanje – pratite na Facebook i internetskoj stranici projekta EmploySSE.

Pročitaj više >
09 Pro 2019

Novi Erasmus+ program EmploySSE educirat će učitelje i trenere koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume.

Pročitaj više >
Više novosti

Publikacije vezane uz ovaj projekt

Policy Brief for introducing SSE in the VET system

30-12-2021

Policy Brief treći je službeni rezultat projekta EmploySEE koji nastoji izraditi nacrt sadržaja i metodološki pristup ekonomiji socijalne solidarnosti (SSE) te ih uklopiti u okvire strukovnog i obrazovnog osposobljavanja (VET).

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Edukacijski modul 4 - Društvena i solidarna ekonomija (DSE) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO)

26-07-2021

Modul 4: Ekonomija razmjera: lokalni razvoj, gospodarski tokovi i umrežavanje

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Edukacijski modul 3 - Društvena i solidarna ekonomija (DSE) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO)

26-07-2021

Modul 3: Dizajn proizvoda/usluga unutar operativnog okvira DSE-a

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Edukacijski modul 2 - Društvena i solidarna ekonomija (DSE) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO)

26-07-2021

Modul 2: Demokratsko upravljanje i horizontalno ustrojstvo u DSE inicijativama i za njih

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Edukacijski modul 1 - Društvena i solidarna ekonomija (DSE) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO)

26-07-2021

Modul 1: Uvod u DSE i društveno poduzetništvo: definicije, vrijednosti i načela

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

The VET Trainers Guide

10-11-2020

Vodič za strukovno obrazovanje i osposobljavanje na temu društvene i solidarne ekonomije.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument