eECONOMIJA

Projekt eEKONOMIJA ima za cilj na tržištu ponuditi uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja

eEKONOMIJA

projekt je Zadruge za etično financiranje na kojem je Zelena mreža aktivističkih grupa partner. Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Pokretanje nove društveno poduzetničke aktivnosti mjerenja društvenog utjecaja

Projekt eECONOMIJA ima za cilj na tržištu ponuditi uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG), prepoznate od strane EU. Kroz projekt će se ojačati kapaciteti zaposlenika zadruge i ZMAG-a, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te će se provesti kampanja dizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja s ciljem da se značajno poveća broj društvenih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaja, a što će im donijeti višestruke koristi:

  1. kroz kvantificiranje lakše se može detektirati povrat ulaganja u društvo te na taj način olakšati pristup kapitalu
  2. kvantificiranje utjecaja pomaže organizaciji da stvori stvarnu sliku o tome koliko zaista čine razliku svojim projektima i djelovanjem te transparentno prezentira djelovanje i poslovanje prema javnosti; što pak utječe na dugoročnu motivaciju i održivost društvenih poduzetnika, ali i na javnu vidljivost i svijest o velikom doprinosu za zajednicu
  3. premda još uvijek nije obvezno u većini zemalja, trend je da se s razvojem i pristupačnošću modela mjerenja društvenog utjecaja osigura:
    – pristupačnost natječajima, posebno europskima (primjerice programi za DP Europskog investicijskog fonda i Program EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije EaSI čije propozicije se i vežu direktno za DP koja mogu pokazati svoj izmjereni društveni utjecaj)
    – ulazak u registre društvenih poduzeća pri čemu će se na osnovu tog statusa moći dobiti financijsko-tržišne povlastice (povoljniji krediti, lakše zapošljavanje radne snage, porezne olakšice…)
    – dobivanje certifikata radi vidljivijeg i boljeg pozicioniranja na tržištu sve zahtjevnijih i osvještenijih kupaca

Mjerenje društvenog utjecaja istovremeno ne samo da jača kapacitete društvenih poduzetnika, već pozitivno utječe i na otklanjanje drugih barijera poput pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti.

Društveno poduzetništvo

Društveno poduzetništvo je poduzetnički model rješavanja ekonomskih, društvenih i ekoloških pitanja koji potiče zapošljavanje, socijalno uključivanje i održivi razvoj, no kao takvo u Hrvatskoj nije dovoljno razvijeno. Glavni problemi s kojim se susreću društveni poduzetnici su nedostatak vještina i kapaciteta, nedostatak kapitala, slaba javna vidljivost društvenog poduzetništva, kao i nedostatak svijesti o društvenom poduzetništvu i pozitivnom utjecaju koje može imati na društvo. Jedan od najvećih izazova za društvene poduzetnike u Hrvatskoj, ali i šire, je primjena metodologija mjerenja društvenog utjecaja. Implementiranjem usluge mjerenja društvenog utjecaja omogućit ćemo društvenim poduzetnicima kvantificiranje njihovog društvenog utjecaja i osigurati veću vidljivost pred društvenim investitorima i fondovima, ali i jačanje vidljivosti kroz transparentnu prezentaciju doprinosa društvu široj javnosti.

Nositelj projekta

Zadruga za etično financiranje (ZEF)


Partneri

Zelena mreža aktivističkih grupa


Vrijeme provedbe

Listopad 2020. – siječanj 2022.


Vrijednost projekta

862.841,48 kn


Kontakt osoba

Vera Gjokaj, glavni konzultant
Email: vgjokaj@zef.hr
Mob: 095 7511 435

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Novosti vezane uz ovaj projekt

01 Svi 2022

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA kojeg je Zadruga za etično financiranje, zajedno sa ZMAG-om, provodila od listopada 2020. godine.

Pročitaj više >
30 Tra 2022

Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uvela Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om, u okviru projekta eECONOMIJA.

Pročitaj više >
03 Ožu 2022

U organizaciji ZEF-a i Zelene mreže aktivističkih grupa održana je serija predavanja pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća. Ugostili su nas Pula, Rijeka i Gospić.

Pročitaj više >
17 Vel 2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Puli, Rijeci i Gospiću s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >
16 Vel 2022

Maja Weisglass, sociologinja i suosnivačica lokalne mreže ECG konzultanata objasnila je u intervjuu za Lider što su to društveni poduzetnici te što nam promjena ekonomskog modela nosi u budućnosti.

Pročitaj više >
11 Vel 2022

Matrica općeg dobra alat je za procjenu doprinosa poduzeća općem dobru i sastavni je dio Bilance općeg dobra koja pokazuje koliko je poduzeće pravedno, održivo i transparentno, odnosno usmjereno ka općem dobru.

Pročitaj više >
29 Pro 2021

U sklopu turneje po Hrvatskoj pod nazivom Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja ZEF i ZMAG održali su predavanje u Karlovcu i predstavili lokalni primjer dobre prakse s područja Karlovačke županije.

Pročitaj više >
24 Pro 2021

Zadruga za etično financiranje i ZMAG organizirali su prvu konferenciju za klijente, uz prateće predavanje pod nazivom Ekonomija za opće dobro – ECG.

Pročitaj više >
22 Pro 2021

U trećem ciklusu edukacija za buduće ECG stručnjake, ZEF i ZMAG su još jednom okupili šaroliko društvo entuzijasta/ica i prenijeli im znanja o mjerenju i praćenju društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
15 Pro 2021

Nakon Zagreba, Zadruga za etično financiranje i ZMAG krenuli su na turneju po Hrvatskoj s predavanjem Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja.

Pročitaj više >
06 Pro 2021

Na predavanju su predstavljeni projekt eECONOMIJA, ekonomski model Ekonomija za opće dobro i ECG metodologija mjerenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća, uz poseban naglasak na teme društvenog poduzetništva i nefinancijskog izvještavanja.

Pročitaj više >
10 Stu 2021

Cilj Ekonomije za opće dobro je biti od koristi svim dionicima u organizaciji – zaposlenicima, dobavljačima, kupcima, poslovnim partnerima, lokalnoj zajednici i društvu.

Pročitaj više >
27 Lis 2021

O Ekonomiji za opće dobro, gospodarskom modelu koji doprinosi kulturi kvalitetnog života u mirnoj i održivoj zajednici, a koji se počeo primijenjivati i kod nas, piše časopis Grazia.

Pročitaj više >
26 Lis 2021

Iza nas je prvi radni sastanak svih članova koji su prošli edukaciju za ECG konzultante u sklopu projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om.

Pročitaj više >
21 Lis 2021

Kako bi izgledao život u svijetu u kojem je opće dobro prioritet, u kojem postoji društvo općeg dobra i ekonomija usklađena s etičkim vrijednostima?

Pročitaj više >
15 Lis 2021

Ekonomija za opće dobro teži etičnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi. 

Pročitaj više >
11 Lis 2021

Pogledajte inspirativno predavanje s TEDxVienna o Ekonomiji za opće dobro.

Pročitaj više >
02 Kol 2021

Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
06 Srp 2021

Zadruga za etično financiranje (ZEF), u suradnji sa ZMAG-om, u Hrvatskoj uvodi sustav mjerenja i praćenja okolišnog i društvenog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
30 Lip 2021

Tijekom svibnja u Puli, Rovinju, Karlovcu, Osijeku i Dubrovniku, u suradnji s lokalnim partnerima, održali smo seriju jednodnevnih radionica na kojima smo predstavili osnove mjerenja društvenog utjecaja i pripadajuće koristi ECG metodologije.

Pročitaj više >
28 Lip 2021

Otvorene su prijave za drugi krug treninga budućih stručnjaka ECG mreže, koji će pratiti i mjeriti društveni utjecaj poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
23 Lip 2021

U svibnju je održan prvi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
27 Tra 2021

Zadruga za etično financiranje (ZEF) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u sklopu projekta eECONOMIJA zapošljavaju asistenta/icu glavnoj konzultantici.

Pročitaj više >
19 Tra 2021

Treningom namijenjenom budućim stručnjacima za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG), započelo je stvaranje mreže ECG stručnjaka.

Pročitaj više >
Više novosti

Događanja vezana uz ovaj projekt

29 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Požegi s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

28 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Osijeku i Vukovaru s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

26 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Šibeniku s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

25 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Dubrovniku s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

25 Tra
2022

Zadruga za etično financiranje i ZMAG pozivaju Vas na konferenciju za medije koja će prethoditi predavanju za javnost pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

23 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Splitu s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

19 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Čakovcu s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

14 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Virovitici s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

13 Tra
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Zadru s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

23 Ožu
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Velikoj Gorici, Oroslavju i Varaždinu s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

18 Ožu
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Bjelovaru s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

09 Ožu
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Sisku i Križevcima s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Pročitaj više >

21 Vel
2022

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Puli, Rijeci i Gospiću s predavanjem "Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća".

Pročitaj više >

06 Pro
2021

ZEF poziva nezaposlene članove da se prijave na edukaciju za provedbu konzultantskih aktivnosti prema ECG standardu i tako pridruže stvaranju mreže ECG stručnjaka!

Pročitaj više >

01 Pro
2021

Ne propustite predavanje pod nazivom Društveni poduzetnici i njihov pozitivan društveni utjecaj u kontekstu mjerenja i kvantificiranja društvenog utjecaja

Pročitaj više >
Sva aktualna događanja