Dobra Ekonomija

ZMAG u Budimpešti na okruglom stolu o zelenim uslugama javne prehrane temeljene na kvalitetnoj hrani

27.02.2020.

Jeste li znali da je u Kopenhagenu čak 89 % hrane iz 900 javnih kuhinja (škola, vrtića, staračkih domova) ekološko? To je samo jedan od primjera dobre prakse o kojima se razgovaralo na okruglom stolu u Budimpešti na kojem je sudjelovala ZMAG-ova predstavnica Marija Zrnić.

Od 4. do 5. veljače 2020. ZMAG je sudjelovao na okruglom stolu Collective Action for Green Public Catering Based on Quality Food u Budimpešti koji je organizirala mađarska udruga Védegylet u sklopu projekta BOND. Cilj projekta je dostići više razine organizacije i umrežavanja te dugoročno razviti zdraviji, produktivniji i skladniji poljoprivredni sektor u Europi. Nositelj projekta je Coventry University iz UK-a, zajedno sa 16 partnera iz 12 europskih zemalja.

Nakon uvodnih izlaganja mađarskih domaćina, sudionici okruglog stola su imali prilike čuti što je aktualno u svijetu i na razini Europske Unije u domeni zelene javne nabave. Izlaganje su održale dr. sc. Luana Swensson, stručnjakinja za održivu javnu nabavu, dr. sc. Florence Egal iz mreže FLEdGE te Dávid Tóth, stručnjak za javnu nabavu u Mađarskoj.

Potom su predstavnici pojedinih država održali izlaganje o primjerima dobre prakse iz svoje okoline; Sara Jervfors iz švedske općine Södertälje, Robin Gourlay iz organizacije Scotland Food and Drink, Jordi Menendez iz španjolske udruge Justicia Alimentaria, Claudia Paltrinieri iz talijanske inicijative Food Insider te Magali Ruello i Julian Renard iz Francuske.

Okupljeni na okruglom stolu su tako imali priliku čuti o primjerima dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao uzor u donošenju pozitivnih političkih promjena i uključivanju pružatelja usluga hrane u javnim institucijama u stvaranje održivih kratkih lanaca opskrbe hranom i smanjenju otpada porijeklom od hrane. Tako, primjerice, u Škotskoj postoje izuzeci od poreza na prehrambene artikle, dok je u Brazilu zakonom obavezno opskrbiti barem 30 % prehrambenih artikala u školskim kantinama iz lokalne ekološke proizvodnje od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ruralnih poduzetnika. Nadalje, implementacijom sustava javnog ocjenjivanja usluge hrane u npr. školama, kao što je to učinjeno u Italiji projektom Food Insider, moguće je potaknuti pružatelje usluge na promjene. Primjeri dobre prakse postoje i u gradovima poput Kopenhagena, gdje je 89 % hrane iz 900 javnih kuhinja (škola, vrtića, staračkih domova) ekološko, a provedeni su i treninzi i edukacije za kuhare. Francusko pak mjesto Mouans-Sartoux poslužuje 1000 obroka dnevno u svoje tri javne ustanove u potpunosti ekološkom hranom bez povećanja troškova za krajnje korisnike, a to su postigli 80 %-tnim smanjenjem otpada od hrane, uvođenjem biljnih bjelančevina u jelovnike, obrazovanjem djece i obitelji o zdravoj održivoj prehrani te pozitivnim utjecajem na lokalnu poljoprivredu.

Nastavak okruglog stola obilovao je razmjenom iskustava i ideja, a na temelju zajedničke rasprave odlučene su zajedničke ključne točke i smjernice za unaprjeđenje postojećih sustava koje će se dalje razraditi te biti javno dostupne i predložene odabranim državama i kreatorima politika EU.

ZMAG-ovo sudjelovanje sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti