Agroekologija

ZMAG-ove vrtekice dočekale su novu vrtlarsku sezonu u novim gredicama – pogledajte što su sve napravile

26.07.2021.

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

❝Na proljeće smo najveću borbu vodile protiv puževa. Bilo ih kao nikada do sada, tako da smo prvi put posegnule za mamcem „Ferramoll” koji je dozvoljen za uporabu u ekološkoj proizvodnji, a koji nam je uspio, koliko toliko, zaustaviti najezdu pohlepnih puževa. Bili su toliko uporni da su nam grickali čak i luk, koji ih inače ne zanima.

Osim povišenih gredica koje se nalaze ispred Edukativnog centra na Recikliranom imanju, ovog su proljeća, u donjem vrtu niknule nove gredice, i to njih deset. Nakon više godina, odlučili smo ih konačno ograditi i tako uspostaviti više „reda“. Volonteri ili djeca inače bi hodali i gazili preko gredica, a studentima bi često presadnice „pobjegle ukrivo” i po stazici jer je bilo teško pratiti zamišljenu ravnu liniju. To se više ne može dogoditi :)

Nakon sadnje raznovrsnog povrća i cvijeća koje želimo umnožiti i regenerirati, održavanje vrta u ovom je periodu za nas prioritet. Posla je na pretek – od svakodnevnog zalijevanja i plijevljenja korova, preko zaštite i preventive protiv nametnika, malčiranja, postavljanja kolaca, skidanje zaperaka i vezanja rajčica, skupljanja stajnjaka, dohranjivanja, hranjenja glisnjaka do dokumentiranja cjelokupnog procesa i nadopunjavanja baze novim fotografijama raznih faza razvoja svake pojedine biljke, a krenulo je i sakupljanje prvog sjemena.

Iako je popis posijanog bio duži, u našem su vrtu ove godine zaživjeli: češnjak iz Kistanja i Ljubitovice, cikla, mrkva, poriluk, rikula, matovilac, rajčice: rozi jabučar, crni šljivar, žuti šljivar, rozi cherry, puškin i grbava rajčica, grašak ljubičaste mahune, butternut tikva, luk kozjak, paprika babura, rog i makedonska za sušenje, blitva, tikva carska ruža, tikvice zelene i bijele, bundeva za pitu, kelj, toskanski kelj, sikirica, bob, boreč, bijeli krastavci, rotkvice, celer, batat, patlidžan, kupus, krumpir, salate: starinska, hrastov list, vučji jezik i 4 godišnja doba, lubenice, jagode te neizostavno cvijeće: suncokret, mak, kadifice, maćuhice, rumenika, neven, dragoljub, plava crnjika, pakujac.

Sve ovo radimo kako bismo obogatile ponudu ZMAG-ove Društvene banke sjemena i potaknule čim više ljudi na priključenje projektu, kako bi svaki vrt mirisao i imao okus djetinjstva.❞ – Sonja Mikulek

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

 

 

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti