ZMAG-ovci radno u Dalmaciji - od Splita do Visa

24.05.2022.

Nakon sudjelovanja na konferenciji „Zajedno znanjem“ u Splitu, uputili smo se do Solina i Visa. 

ZMAG-ovi članovi, Dražen Šimleša i Petra Pavleka, sudjelovali su 12. i 13. svibnja 2022. godine na konferenciji „Zajedno znanjem“ u Splitu koju je organizirala Udruga Most s ciljem suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti. Na konferenciji smo sudjelovali s predavanjem "Urbana politika hrane i ukljujčivanje građana", a kao loklanu podršku pozvali smo drage prijatelje iz udruge Permakultura Dalmacija, čiji je član Marin Kanajet predstavio njihov vrijedan rad.

Nakon konferencije, uputili smo se u posjet solinskoj atrakciji "Nove starine" te permakulturnom imanju Pere Vojkovića na Visu. Uz vodstvo Zorana Vukšića, člana udruge Permakultura Dalmacije, naša Petra je posjetila bivši deponij smeća "Nove starine" u Solinu za čiju je revitalizaciju zaslužan kipar Ivan Tokić. Ovaj multifunkcionalan prostor obiluje raznovrsnim sadržajima kojima je zajednička premisa: u skladu s prirodom. Ovo je svakako zona ekološke osjetljivosti i poligon za poljoprivredno istraživanje, preklopljen nizom umjetničkih radova i objekata od kamena, odbačenih trupaca, starih predmeta i materijala. Na ovoj se lokaciji, osim različitih kulturno-društvenih događanja, održavaju i mnoge edukacije, a prostor povremeno udomljuje i volontere. 

Nakon Solina, posjetili smo i permakulturno imanje Pere Vojkovića, također člana udruge Permakultura Dalmacija. Ovo imanje je u svojim početnim razvojnim fazama, no već sada sadrži elemente samoodrživog življenja kao što su solarni paneli, biljni pročišćivači otpadnih voda, cisterna za vodu i prekrasan vrt na kojem smo se počastili jagodama.

Ostale vijesti iz teme

20 Lip 2022

U suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine, ugostili smo na Recikliranom imanju učenike 5. i 6. razreda OŠ Jabukovac iz Petrinje.

Pročitaj više >

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >
14 Lip 2022

I ove smo godine sudjelovali na Greencajtu, najvećem zelenom festivalu u regiji koji se održao od 3. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Pročitaj više >
Više novosti