Posjetili smo Big Yellow House Resort na Pagu koji kreće na put prema samoodrživosti

04.08.2022.

ZMAG-ova članica Petra Pavleka posjetila je Big Yellow House Resort u Bošani na otoku Pagu čiji je cilj zaokret u samoodrživom smjeru te je o toj temi porazgovarala s njegovim vlasnikom.

Nakon 8 godina vođenja kultnog hostela i lounge bara koji je bio okupljalište kulture i bijeg od popularne novaljske ponude, muzičar Zoran Vujanović 2019. seli priču u prirodnije okruženje. Lokacija se nalazi unutar obalnog pojasa Dubrava - Hanzine koja obuhvaća područje značajnog krajobraza (460.89 ha), a na čijem se jugozapadnom dijelu nalazi i poseban rezervat šumske vegetacije - jedina bjelogorična šuma na otoku, šuma hrasta medunca i bijeloga graba površine 28.45 ha. Podno najviše točke otoka Paga - sv. Vid, s izvorom vode, gdje strme grede i kukovi poniru u Paški zaljev i s pogledom na Velebit ovaj je prostor pun potencijala za ostvarenje željene ideje.

Iako je pandemija usporila provedbu planiranih zahvata, Zoran postepeno krči zarasle dijelove prostora i obnavlja stepeništa i podziđe na kojem je 60-tih godina prošlog stoljeća bio kamp. Mašta o novom ambijentu i vrtovima koji će biti sinergija prirodnih osobitosti i čovjekovih potreba, a mi mu želimo puno uspjeha u ostvaranju.

Ostale vijesti iz teme

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim učincima tranzicijskih inicijativa, održali smo predavanje “Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica” u gradu Kninu.

Pročitaj više >
26 Srp 2022

Među 57 autora iz cijelog svijeta koji pisali za UN-ovu Enciklopediju o društvenoj i solidarnoj ekonomiji izabran je i naš voditelj programa Centri znanja Dražen Šimleša

Pročitaj više >

Trećim obrazovnim modulom završili smo ciklus četvrte sezone Akademije prirodnog graditeljstva. Pogledajte i pročitajte kako nam je bilo.

Pročitaj više >
Više novosti