Edukacija za održivi razvoj

Zelena mreža iz Tuzle na Recikliranom imanju

03.06.2019.

Razgovarali smo o socijalnom poduzetništvu, permakulturi, radu s mladima... razmijenili iskustva i dobre prakse te dogovorili buduće suradnje.

Zadruga Zelena mreža i udruženje Snaga žene iz Tuzle posjetili su Reciklirano imanje u Vukomeriću s ciljem razmjene dobrih praksi. Zainteresirani za razvoj socijalnog poduzetništva, permakulturu i rad s mladima, željeli su čuti iskustva iz regije i okoline. Studijska posjeta organizirana je 23. svibnja 2019., a razgovaralo se najviše o budućim suradnjama.

Zelena mreža je zadruga koja osnovana 2017. godine na bazi socijalnog poduzetništva s ciljem napredovanja malih proizvođača. Misija Zadruge je proizvoditi, prodavati i promovirati visokokvalitetne proizvode od ljekovitog bilja. Zelena mreža je, također, razvila liniju vlastitih proizvoda pod nazivom Herbasense products za čiju proizvodnju se koristi bilje s malih plantaža i isključivo sirovine otkupljene od članova Zadruge, koji su ujedno i korisnici programskih aktivnosti udruženja Snaga žene. U prodaji imaju šest vrsta čajeva, eterična ulja lavande i smilja, kao i aromaterapijske jastučiće. Za razliku od drugih komercijalnih kompanija, sav profit koji ostvari, Zelena mreža planira reinvestirati u programske aktivnosti udruženja Snaga žene.

Osnivač Zadruge je udruženje Snaga žene koje je razvilo specifičan iskustveni model rehabilitacije za žrtve i preživjele, za povratnike kao i za domicilno stanovništvo. Udruženje implementira programske aktivnosti širom BiH, u više od 14 gradova. U okviru ekološkog modela rehabilitacije, svojim korisnicima pruža i ekonomsku podršku. Uzimajuću u obzir rezultate postignute kroz realizaciju aktivnosti, stvorena je mogućnost poboljšanja trenutnog stanja korisnika te su odlučili realizirati projekt socijalnog poduzetništva.

Udruženje i Zadruga razvili su i program rada s mladim ljudima i trenutno rade s grupom adolescenata (do 50 adolescenata) i s grupom mladih volonterki.

Ostale vijesti iz teme

Predavanje o ekološkom otisku za škole koje sudjeluju u projektu Otapam li ledenjake? pratilo je 92 srednjoškolca koji su aktivno sudjelovali u traženju odgovora na pitanje kako smanjiti ekološki otisak.

Pročitaj više >

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Pročitaj više >

Aktualni projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost predstavlja Antonia Banović, voditeljica projekta.

Pročitaj više >
Više novosti