Agroekologija

Završen ljetni ciklus Food Wave treninga za mlade

09.07.2021.

Posljednji vikend Food Wave treninga za mlade usmjerio se na teme (ne)bacanja hrane, organske fair trade kave, regenerativne poljoprivrede, važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane i vođenja kampanje u lokalnoj zajednici. 

U sklopu treninga za mlade Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action u subotu, 26. lipnja 2021. održano je gostujuće predavanje Zorana Grozdanova iz Mreže hrane iz Rijeke, koji je prezentirao njihovu uspješnu kampanju protiv bacanja hrane, zahvaljujući kojoj je ta tema postala vidljivija što je konačno rezultiralo i izmjenom  zakona. Nakon godina lobiranja i zagovaranja, edukativnih akcija i javnih događanja, Mreža hrane uspjela je uvrstiti Hrvatsku u zemlje gdje se na doniranje hrane ne plaća PDV kao što je do tada bio slučaj.

Dražen Šimleša  iz ZMAG-a, koji je ujedno i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU, održao je potom predavanje o važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane, predstavljajući primjere dobre prakse iz dobre ekonomije na temu hrane i ukazujući na to koliko je važno povezati hranu i dobru ekonomiju.

Dan je završio posjetom pržionici kave Four Wheel Coffee Roasters, gdje su polaznici imali prilike isprobati razne okuse organske fair trade kave koja dolazi iz Južne Amerike i Afrike i upoznati se s njihovim počecima, povezanosti s ekološkim farmerima na Jugu, razlozima zašto se bave s uvozom certificirane i visoko kvalitetne kave, načinima na koje određuju cijenu za same proizvođače i općenito načinima funkcioniranja njihovog etičnog poslovanja.

U nedjelju, 27. lipnja, na rasporedu je bilo gledanje inspirativnog i ohrabrujućeg dokumentarnog filma Kiss the Ground koji pokazuje na pravim i živim primjerima što je to regenerativna poljoprivreda, kako je koristiti i koje su njezine blagodati za planet i zdravlje ljudi.

Nakon filma, uslijedila je radionica Kako voditi kampanju u lokalnoj zajednici na kojoj su sudionici kroz rad u manjim grupama kreirali svoju kampanju u lokalnoj zajednici s obzirom na sve naučeno u sklopu edukativnog programa Food Wave projekta. Za kraj smo iznenadili sudionike s malim poklonima – ZMAG-ovim edukativnim izdanjima.

Ovaj trening je još jednom potvrdio koliko je važno i lijepo raditi sa zaintersiranim mladim ljudima koji žele biti katalizatori promjena u svojim lokalnim zajednicama. 

Vidimo se ponovno na jesenskom izdanju Food Wave treninga!

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti