Završen 2. Ljetni kamp Ruralna priča

04.09.2023.

Iza nas je drugi po redu ljetni kamp Rurana priča -  trodnevni program koji je obuhvaćao niz seoskih ljetnih aktivnosti.

Kamp je održan od 25.-27.8. na Recikliranom imanju u selu Vukomerić, a polaznici su, kroz niz praktičnih radionica, upoznali koncept agroekologije i aktivnosti ZMAG-a te stekli dojam o tome kako je to boraviti i raditi na permakulturnom imanju na vrhuncu vrtlarske sezone.

10 polaznika ovogodišnjeg kampa imalo je priliku sudjelovati u 8 različitih radionica i steći različite praktične vještine. Program je uključivao edukacije o uzgoju povrća - uvod u eko vrtlarenje, organizaciju vrta i sjemenarstvo.
Kroz šetnju obližnjom šumom, učilo se o prepoznavanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja dok je u večernjim satima održan biljnji kružok na kojem smo pričali o njegovoj primjeni. Na kulinarskim radionicama pripremali smo ukusne i zdrave "no waste" obroke od svježih, lokalnih namirnica i plodova iz vrta, pekli smo domaće pizze u krušnoj peći, izradili "lažni" ajvar od pečenih paprika te razvaljali tradicionalni soparnik sa domaćom blitvom.

U nedjelju smo posjetili imanje obitelji Adamić u Pokupskom gdje su nas srdačno dočekali supružnici Ljiljana i Željko. Ondje smo se susreli s pravim čudom prirode - vrt koji je tjedan dana sredinom svibnja bio poplavljen i čiju je zemlju Kupa povukla sa sobom, dočekao nas je u svoj svojoj raskoši! Ljiljana nije dugo očajavala već se, nakon poplave, marljivo i pažljivo vratila radovima u vrtu gdje uzgaja mnoštvo različitog voća i povrća, među kojima i neke starinske sorte. Osim vrta koji je pravi prikaz bioraznolikosti, na imanju se nalazi stotinjak kokoši, nekoliko maca i pasa koji su nas radoznalo i veselo pozdravili.

Iako je ovaj vikend bio jedan od najtoplijih, osim predavanja i radionica na imanju, uspješno smo proveli i akciju u Liljaninom vrtu -  prorijedili smo gusti nasad starinskih jagoda mjesečarki, a zatim se počastili domaćom bučnicom i štrudlom od jabuke te nagradili osvježenjem na rijeci Kupi.
 
Hvala našim dragim polaznicima na divnom vikendu, učenju i druženju. Želimo im svu sreću u realizaciji njihovih vrijednih i inspirativnih ideja i veselimo se novom susretu!

Ostale vijesti iz teme

27 Ruj 2023

16. i 17. rujna 2023. na ZMAG-ovom Recikliranom imanju uspješno je održan festival Naša dobra hrana 7. Pogledajte i pročitajte kako nam je bilo.

Pročitaj više >
25 Ruj 2023

U suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine, ugostili smo učenike 7. i 8. razreda osnovne škole Jabukovac iz Petrinje.

Pročitaj više >
17 Ruj 2023

Početkom rujna ugostili smo 25 mladih iz Rumunjske, Cipra, Italije i Španjolske u sklopu Erasmus+ projekta Greenycrafts - manufactures for the future u organizaciji udruge 4 elementa. 

Pročitaj više >
Više novosti