Završen 2. Ljetni kamp Ruralna priča

04.09.2023.

Iza nas je drugi po redu ljetni kamp Rurana priča -  trodnevni program koji je obuhvaćao niz seoskih ljetnih aktivnosti.

Kamp je održan od 25.-27.8. na Recikliranom imanju u selu Vukomerić, a polaznici su, kroz niz praktičnih radionica, upoznali koncept agroekologije i aktivnosti ZMAG-a te stekli dojam o tome kako je to boraviti i raditi na permakulturnom imanju na vrhuncu vrtlarske sezone.

10 polaznika ovogodišnjeg kampa imalo je priliku sudjelovati u 8 različitih radionica i steći različite praktične vještine. Program je uključivao edukacije o uzgoju povrća - uvod u eko vrtlarenje, organizaciju vrta i sjemenarstvo.
Kroz šetnju obližnjom šumom, učilo se o prepoznavanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja dok je u večernjim satima održan biljnji kružok na kojem smo pričali o njegovoj primjeni. Na kulinarskim radionicama pripremali smo ukusne i zdrave "no waste" obroke od svježih, lokalnih namirnica i plodova iz vrta, pekli smo domaće pizze u krušnoj peći, izradili "lažni" ajvar od pečenih paprika te razvaljali tradicionalni soparnik sa domaćom blitvom.

U nedjelju smo posjetili imanje obitelji Adamić u Pokupskom gdje su nas srdačno dočekali supružnici Ljiljana i Željko. Ondje smo se susreli s pravim čudom prirode - vrt koji je tjedan dana sredinom svibnja bio poplavljen i čiju je zemlju Kupa povukla sa sobom, dočekao nas je u svoj svojoj raskoši! Ljiljana nije dugo očajavala već se, nakon poplave, marljivo i pažljivo vratila radovima u vrtu gdje uzgaja mnoštvo različitog voća i povrća, među kojima i neke starinske sorte. Osim vrta koji je pravi prikaz bioraznolikosti, na imanju se nalazi stotinjak kokoši, nekoliko maca i pasa koji su nas radoznalo i veselo pozdravili.

Iako je ovaj vikend bio jedan od najtoplijih, osim predavanja i radionica na imanju, uspješno smo proveli i akciju u Liljaninom vrtu -  prorijedili smo gusti nasad starinskih jagoda mjesečarki, a zatim se počastili domaćom bučnicom i štrudlom od jabuke te nagradili osvježenjem na rijeci Kupi.
 
Hvala našim dragim polaznicima na divnom vikendu, učenju i druženju. Želimo im svu sreću u realizaciji njihovih vrijednih i inspirativnih ideja i veselimo se novom susretu!

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
13 Svi 2024

U travnju je završio još jedan ZMAG-ov rezidencijalni tečaj permakulturnog dizajniranja koji se održao od 15.3. do 21.4.2024. na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti