Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku

28.09.2018.

Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo je ustanova osnovana od Vlade Republike Hrvatske 1998. godine kao nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje poslova iz područja sjemenarstva, rasadničarstva i priznavanja sorti poljoprivrednog bilja pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede. Posjetili smo ih krajem rujna, gdje nam je predstojnik zavoda, dr. sc. Goran Jukić, strpljivo pokazao sve odjele, a mi smo bile zatečene mehanizacijom koja se tamo koristi.

Zavod svoje djelatnosti provodi kroz slijedeće Odjele:

  • Odjel za priznavanje novih biljnih sorti, dodjeljivanje oplemenjivačkog prava i očuvanje biljnih genetskih izvora
  • Odjel za nadzor sjemenskih usjeva i izdavanje certifikata
  • Laboratorij za ispitivanje sjemena
  • Odjel za rasadničarstvo

Zavod je potpuno opremljen za dugoročno čuvanje sjemena te je formirana kolekcija koja je uključena u Nacionalnu banku biljnih gena. Kolekcija uključuje uzorke sjemena sorti poljoprivrednog bilja i povrća koje se više ne nalaze u proizvodnji i na tržištu, a potrebno ih je sačuvati za buduće generacije. U Zavodu se također čuvaju sigurnosni primjerci uzoraka sjemena čuvanih u kolekcijama drugih institucija uključenih u Nacionalnu banku biljnih gena.

Lijepo je vidjeti i čuti kako je Zavod u svom području najjači čak i u regiji.

Želimo im sreću te da i dalje tako marljivo rade!

Ostale vijesti iz teme

ZMAG je u srpnju održao dvije kreativne radionice u sklopu ljetnog programa Ljeto kod Tesle Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Pročitaj više >
02 Kol 2021

Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
Više novosti