Agroekologija

Započeo novi ciklus treninga "Food Wave oko svijeta"

22.02.2022.

Iza nas je prvi vikend treninga "Food Wave oko svijeta" u sklopu kojeg smo učili kako na kreativan način, svjesno i savjesno kuhati, koji su najveći izazovi u području hrane te kako biti aktivan u lokalnoj zajednici, ali i uživati u finim, zdravim okusima i dobrom društvu.

Prvi trening novog Food Wave ciklusa održao se 12. i 13. veljače na Recikliranom imanju kroz niz edukativnih predavanja i praktičnih radionica. Trening je otvorila ZMAG-ova nova voditeljica programa hrane i projekta Društvena banka sjemena - Petra Pavleka, koja je polaznicima objasnila kako i zašto lakto - fermentirati te se osvrnula na različite tradicijske prakse fermentiranja. Nakon teorijskog djela, polaznici su zajedno učili kroz praksu kako fermentirati različite povrtnice, kako napraviti kruh od kiselog tijesta i zamotati vege sarme.

Luna Džidić, biologinja i veganska kuharica koja svoje znanje i iskustvo u botanici već godinama spaja s ljubavlju prema kuhanju i zdravoj prehrani, održala je predavanje o nutrijentima u hrani. Tako su sudionici imali prilike čuti što je to zdrava i cjelovita prehrana te dobiti pregršt korisnih savjeta za prirodniji i zdraviji život baziran na razumijevanju namirnica i kreiranju cjelovitih i nutritivno bogatih jela. Nakon predavanja uslijedila je zajednička priprema veganskog ručka i deserta uz praktične savjete i kulinarske trikove.

Dražen Šimleša iz ZMAG-a, koji je ujedno i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU, kroz svoja zanimljiva interaktivna predavanja istaknuo je važnost hrane za naša društva i trenutno najveće izazove u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane. Prezentirao je što se događa na razini društva, na razini okoliša i na razini ekonomije u sektoru hrane te ukratko predstavio međupovezanost hrane i klime kroz pitanja o kojima će se razgovarati tijekom čitavog treninga. Potaknuo je razmišljanja i razgovore o posljedicama konvencionalne poljoprivrede na okoliš i naše zdravlje te njenoj povezanosti s energijom i fosilnim gorivima, o bacanju velike količine hrane u svijetu te važnosti agroekologije za održiviji i pravedniji prehrambeni sektor. Na praktičnoj radionici "Change maker" sudionicima je objasnio načine na koje mogu približiti grad Zagreb inspirativnim primjerima dobrih javnih politika u području hrane kroz aktivan osobni doprinos.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radi se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Ukoliko ste mladi, kreativni i željni znanja a volite i zdravo jesti, priključite se treningu na nekom od sljedećih vikenda. Više informacija i detaljan program možete pronaći OVDJE.

 

Ostale vijesti iz teme

02 Ruj 2023

Krajem kolovoza na imanju smo imali goste i volontere iz Teksasa koje nam je dovela polaznica našeg tečaja permakulturnog dizajna

Pročitaj više >
16 Lip 2023

Radionicu je organizirala Ženevska akademija za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava kako bi ispitala što UNDROP i reforma EU znače u hrvatskom kontekstu. 

Pročitaj više >
06 Svi 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb i udrugom Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, održali smo edukaciju "Uvod u eko vrtlarstvo" za starije osobe.

Pročitaj više >
Više novosti