Vrtlarska sezona 2022

15.07.2022.

Ovu je vrtlarsku sezonu obilježio izostanak mraza, ali i razdoblje dugotrajne suše i visokih temperatura.

Iako je svaka vrtlarska godina drugačija, ekstremni vremenski uvjeti postaju više pravilo nego iznimka. Kako bi umanjile štetu od dugotrajne suše i visokih temperatura, vrtekice su se pozabavile sadnjom raznolikih vrsta i sorti te malčiranjem i gustim sklopovima među biljkama koje su dobri susjedi. 
 
Od udomaćenih vrsta koje se dobro prilagođavaju klimatskim promjenama i koje su pokazale iznimnu otpornost na sušu i visoke temperature ističu se rajček (tomatillo), amarant, peruanska jagoda i grčka crna rajčica. 
 
Ove godine je izostanak mraza izrazito pogodovao voćkama i ne pamti se ovako rodna godina. Osim što uživamo u obilju svježih plodova, u punom jeku je i prerada u džemove, pekmeze i sokove.

Ostale vijesti iz teme

04 Kol 2022

ZMAG-ova članica Petra Pavleka posjetila je Big Yellow House Resort u Bošani na otoku Pagu čiji je cilj zaokret u samoodrživom smjeru te je o toj temi porazgovarala s njegovim vlasnikom.

Pročitaj više >

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim učincima tranzicijskih inicijativa, održali smo predavanje “Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica” u gradu Kninu.

Pročitaj više >
26 Srp 2022

Među 57 autora iz cijelog svijeta koji pisali za UN-ovu Enciklopediju o društvenoj i solidarnoj ekonomiji izabran je i naš voditelj programa Centri znanja Dražen Šimleša

Pročitaj više >
Više novosti