Agroekologija

Vrtekice u posjeti Arche Noah – nove inspiracije za ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena

16.12.2019.

ZMAG je posjetio austrijsku udrugu Arche Noah i inspirirao se njihovim radom na očuvanju starih i autohtonih sorti povrća, voćaka te brojnih drugih zanimljivih biljnih vrsta, među kojima se nalaze i brojne sorte iz Hrvatske.

❝ZMAG-ove Vrtekice je od 11. do 15. studenog 2019. dočekala topla dobrodošlica austrijskih domaćina, udruge Arche Noah u mjestu Schiltern, nedaleko Beča. Kao i prilikom prethodnih posjeta, oduševio nas je rad udruge na očuvanju starih i autohtonih sorti povrća, voćaka te brojnih drugih zanimljivih biljnih vrsta, među kojima se nalaze i brojne sorte iz Hrvatske.

Njihova banka sjemena broji preko 5 500 primki rijetkih povrtnih vrsta i žitarica, od kojih se neke mogu pronaći samo tamo. Osim što imaju arhivu sjemena koju trajno čuvaju u optimalnim uvjetima, vode radnu kolekciju koju pravovremeno obnavljaju, kao i kolekciju rijetkih sorti krumpira. Udruga vodi brigu i o voćnjaku starih sorti, a trenutno su u procesu stvaranja šumskog vrta. Ovaj put došle smo se nadahnuti njihovim postignućima, ali i naučiti što je više moguće o uspostavi i radu takve banke sjemena te praktičnim poslovima prilikom prikupljanja, dorade, ocjene i skladištenja sjemena – i to sve u sklopu projekta Balkan Beets.

Naš boravak u Schilternu vodile su Michaela i Alex, zaposlenice udruge Arche Noah, koje su nam vrijedno odgovarale na naša zaista brojna pitanja. Na primjeru raznih sorti graha s Michaelom smo naučile kako raspoznavati rane znakove gljivičnih i bakterijskih oboljenja na sjemenu te smo naučile nešto više o biologiji i ekologiji kukca kojeg najčešće vežemo uz grah – grahovog žiška. Kao voditeljica kolekcija i arhive sjemena, Michaela nam je objasnila na koji način prikupljaju informacije o sortama prilikom suradnje s uzgajivačima te koje su značajke bitne za pobliže opisivanje sorte, nužno za razlikovanje brojnih zabilješki u njihovoj velikoj bazi podataka. Budući da je naša Društvena banka sjemena još „mlada“, bile smo otvorene za ideje i sugestije koje bi nam mogle pomoći pri organizaciji i sistematizaciji uzoraka koje čuvamo te njihovom umnožavanju. Bilo je zanimljivo, a i utješno, čuti o problemima s kojima se austrijski partneri suočavaju prilikom obnove sjemena i kako ih rješavaju. Tako smo saznale kako zbog nedovoljno toplog svibnja koji onemogućava sjetvu toploljubivog graha na otvoreno te hladnog rujna i listopada nerijetko popraćenih mrazom, ponekad pribjegavaju uzgoju iz presadnica koji im omogućava pravovremenu zriobu zrna. Saznale smo i da je iz njihovog iskustva sjeme graha slabije klijavosti nakon 5-7 godina, zato prilikom obnavljanja takvog sjemena, ono dopada u ruke iskusnijim vrtlarima koji iz njega mogu izvući sav preostali potencijal. Prilikom rasta i razvoja svoje opažaje bilježe u za to osmišljen list za procjenu koja u obzir uzima način rasta biljke, oblik stabljike, boju cvijeta, boju i veličinu mahuna, boju i brojnost zrna u mahuni, a od vrtlara se traži i da ocjene organoleptička svojstva mahune i zrna. Začudilo nas je čuti kako u Austriji nije običaj jesti grah zrnaš, već mahunar, te smo se iznenadile njihovom pitanju kako pripremiti grah, za naše krajeve gotovo neizostavno zimsko jelo.

U Schilternu se nismo bavile samo teorijom, nego smo zasukale rukave svojih zimskih jakni i zajedno s volonterima udruge Arche Noah prionule u postupak čišćenja sjemena. Budući da se radi o malim količinama velikog broja sorata, sve se radi ručno. Sjeme se iz mahune vrši mehanički, što je bilo izvrsna prilika za izbacivanje svih mogućih frustracija udarcima štapom po jutenim vrećama punih zrelih mahuna. Potom slijedi čišćenje sjemena od ostataka mahuna i pergamentnog sloja koji obavija zrnje na starinski način, koristeći činjenicu da je zrno teže te prilikom slobodnog pada ostaje na situ, dok protok zraka odvaja lagane komadiće koje želimo izdvojiti. Nakon sati provedenih čisteći neke od najljepših sorata graha koje smo vidjele, od kolega smo dobile pohvale da izgledamo kao da to radimo već godinama.

Michaelina kolegica Alex provela nas je kroz sve dijelove banke sjemena, uključujući radnu kolekciju, trajnu arhivu koju čuvaju u škrinjama, kolekciju krumpira, voćnjak te laboratorij za rad sa sjemenom. Pokazala nam je na koji se način provode klijališni testovi, što je korisno znati kako bi se odredilo koju sortu iz radne kolekcije je potrebno što prije obnoviti. Kada klijavost sjemena padne ispod 50 %, dalje vrlo brzo opada, stoga je takvo sjeme prioritetno za sjetvu. Naučile smo ponešto i o laboratorijskim standardima koji se primjenjuju za ocjenu sjemena i presadnica te je kroz naše ruke u jednom danu prošlo na stotine zdravih i bolesnih mladih biljaka koje smo na taj način naučile pobliže razlikovati.

Tako smo nakon našeg boravka postale poprilično dobre u prepoznavanju simptoma najčešćih gljivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja sjemena i presadnica graha, što jedva čekamo prenijeti zainteresiranim partnerima održavateljima sjemena starih sorata graha kao pomoć u nadolazećoj sezoni.

Budući da je vrt u kojemu u udruzi Arche Noah obnavljaju sjeme ekološki, za održavanje plodnosti i strukture tla koriste kompost kojeg sami proizvode u velikim količinama. Također smo naučile ponešto o praksi bokashi metode kompostiranja koja je kod naših domaćina samo dopuna uobičajenoj kompostnoj hrpi.

Kao i dosad, vratile smo se s puta pune dojmova i ideja koje ćemo primijeniti u našoj Društvenoj banki sjemena, ohrabrene za eksperimentiranje i inovaciju, zato se radujte s nama, pratite naš napredak i uključite se u Društvenu banku sjemena.❞ – Marija Zrnić, koordinatorica programa za hranu

ZMAG-ovo gostovanje ostvareno je uz potporu Arche Noah. Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.
Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2022

Pozivamo vas na besplatne Food Wave aktivnosti koje će se održati u subotu 21.05.2022. od 11 - 15 sati na Bundeku, u sklopu manifestacije Floraart.

Pročitaj više >
11 Svi 2022

Sudjelovali smo na okruglom stolu kojeg su, u sklopu projekta "Budućnost je ekološka", organizirale udruge Biovrt - u skladu s prirodom i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Pročitaj više >
03 Svi 2022

Na poziv Komunalnog društva 1. Maj Labin, uputili smo se u Istru održati radionicu o eko vrtlarenju.

Pročitaj više >
Više novosti