Agroekologija

Vrtekice radno po Istri – od Rovinja do Novigrada

10.06.2021.

Vrtekice su u Rovinju organizirale razmjenu sjemena i provele završne aktivnosti projekta Eko VRTlog, nakon čega su posjetile Novigrad i sastale se s Anamarijom Prgomet iz Zero Waste Croatia.

U suradnji s Društvom osoba s invaliditetom, u sklopu Dnevnog centra O.R.C.A., ZMAG-ove vrtekice su, 13. i 14. svibnja 2021., ponovno posjetile Rovinj. Tamo ih je ovaj put odvela završna aktivnost projekta Eko VRTlog koji je uključivao niz radionica i predavanja za korisnike i voditelje projekta. Vrtekice su obišle posađeno cvijeće i začinsko bilje i udijelile pokoji vrtlarski savjet te održale radionice pisanja poslovnog plana i pokretanja društvenog poduzeća voditeljicama projekta. Ideja Eko VRTloga je bila osposobiti korisnike za uzgoj začinskog bilja koje bi se plasiralo na tržište, prije svega lokalnim restoranima, s ciljem da se zadovolji detektirana potreba, ali i otvore nova radna mjesta te provede zapošljavanje radno sposobnih osoba s invaliditetom.

Uz projekt Eko VRTlog, vrtekice su obišle i Franjevački samostan u kojem se skriva rajski vrt povrtnih kultura, nažalost primjećujući da se svake godine vrt smanjuje kako bi se prenamijenio u parking. Također, u centru Rovinja u nedjelju 16. svibnja 2021. bila je organizirana i razmjena sjemena u sklopu koje su građani mogli razmijeniti najrazličitije sorte i  upoznati se s ZMAG-ovom Društvenom bankom sjemena. Sendy Osmičević je, tom prilikom, gostovala i u radijskoj emisiji Eko zona na FM Rovinj u kojoj je predstavila rad udruge ZMAG te objasnila kako postati član Društvene banke sjemena.

Nakon Rovinja, vrtekice su svratile i do Novigrada gdje su posjetile suradnicu i prijateljicu Anamariju Prgomet iz inicijative Zero Waste Croatia, a uz trešnje iz susjedovog vrta uživale su u razgovoru o mogućim suradnjama u budućnosti kada ova pandemija napokon završi. 

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

30 Kol 2021

Jedna od tema trinaestog izdanja časopisa ekološke udruge ZEUS je ZMAG-ova Društvena banka sjemena. 

Pročitaj više >
11 Kol 2021

Food Wave projekt predstavljen je učiteljima biologije iz strukovnih škola Grada Zagreba.

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
Više novosti