Edukacije za održivo življenje

Uvedimo djecu u Ciljeve održivog razvoja – evo kako (lako) Vaše dijete može dati svoj doprinos za njihovo ostvarenje

16.04.2021.

Šesti vodič vodič Cilj po cilj do održivog razvoja iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremio je Dražen Šimleša.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

Cilj po cilj do održivog razvoja

Što su Ciljevi održivog razvoja?

Postoji 17 Ciljeva održivog razvoja UN-a koje trebamo ostvariti do 2030. godine. Ciljevi pokrivaju najvažnija područja društva, ekonomije i zaštite okoliša bez čega nema održivog razvoja. Za poučavanje o Ciljevima održivog razvoja važno je osvijestiti kako svatko od nas ima svoju ulogu u njihovom ostvarivanju.

Zašto su važni?

Ciljevi održivog razvoja su nam važni jer prema njima određujemo globalni razvoj – države prema njima uređuju svoje zakone te mjere razvoj prema njihovom ostvarenju. Ukoliko ih uspijemo ostvariti naša društva će postati ljepša mjesta za život. U svemu sudjeluje poslovni sektor, organizacije civilnog društva i obrazovne intitucije. 

Kako pomoći da se ostvare?

Održivi razvoj teži da zaštitimo život na kopnu i u vodama te da ublažimo klimatske promjene. Svatko može dati svoj doprinos za taj cilj. Razmislite kako možemo poduprijeti Ciljeve održivog razvoja u svakodnevnom životu kroz štednju energije, očuvanje okoliša, smanjivanje otpada i zagađanja. 

  • Odaberite jedan cilj i razmislite kako ga možete ostvariti u svom gradu ili mjestu
  • Razmislite i navedite primjere kako biste mogli podržati ostvarenje Ciljeva održivog razvoja u svakodnevnom životu kroz štednju energije, očuvanje okoliša, smanjivanje otpada i zagađanja
  • Zapišite te aktivnosti na papir i poredajte ih od najtežih prema najlakšima
  • Raspravite s prijateljima u razredu o vašem popisu i usporedite ga s drugima

Također, možete se u razredu podijeliti u manje skupine, odabrati jedan od 17 Ciljeva održivog razvoja i povesti raspravu o tome što možete učiniti na osobnoj razini – u školi, u svom gradu i u državi – da se taj cilj ostvari. Ili pak zaigrati Eko-bingo – ispišite na papir aktivnosti koje doprinose održivom razvoju, potom pronađite svoje prijatelje koji provode te aktivnosti u svom životu i na papir pored aktivnosti upišite njihovo ime. Nakon što svim aktivnostima pridružite imena, porazgovarajte međusobno o tome koje su aktivnosti teške, a koje lako ostvarive, koje biste voljeli raditi u životu, a ne možete i zašto je tome tako. Kroz igru ćete naučiti da je vaš doprinos važan i povezati svakodnevne aktivnosti s konkretnim Ciljem održivog razvoja.

I to je to! Vaše dijete sada može bolje razumijeti Ciljeve održivog razvoja i dati svoj doprinos za njihovo ostvarenje! Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >

ZMAG je pod vodstvom Mateje Medić održao još jednu radionicu recikliranja za djecu Osnovne škole Kralja Tomislava u Zagrebu.

Pročitaj više >

Konferencija "Zajedno znanjem" bit će posvećena rastućem problemu siromaštva i socijalne isključenosti, a održat će se 12. i 13. svibnja 2022. godine u Splitu.

Pročitaj više >
Više novosti