Edukacije za održivo življenje

Uspješno završen projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost

30.03.2021.

Završetak provedbe ZMAG-ovog edukacijskog projekta EdUTOPIJA 21 – Stvaramo održivu budućnost obilježila je konferencija na temu obrazovanja za održivu budućnost i škola 21. stoljeća koje kreiraju lidere održive budućnosti.

Konferencija Obrazovanje za održivu budućnost održana je, povodom završetka projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, 27. ožujka 2021. godine u Centru za posjetitelje Velike Gorice. 

Konferenciju je u ime Grada Velike Gorice – partnera na projektu, otvorio Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice. Uvodnim predavanjem Matko Šišak, voditelj Recikliranog imanja i koordinator projekta EdUTOPIJA 21, započeo je programski dio konferencije te predstavio aktivnosti i rezultate projekta koji se provodio kroz posljednje dvije godine. Osim brojnih predavanja i radionica o održivom razvoju, volonterskih akcija i radionica jačanja kapaciteta za rješavanje lokalnih problema za djecu te obrazovnih modula za odrasle, najavio je i niz vrijednih publikacija nastalih kroz projekt, a koje će uskoro biti dostupne za preuzimanje u ZMAG-ovoj Bazi znanja.

Projekt koji se provodio u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola s područja Velike Gorice nastavak je dugogodišnje suradnje partnera i naslanja se na ZMAG-ov dugogodišnji edukativni program koji se provodi u suradnji sa školama u cijeloj Hrvatskoj te predstavlja praktičnu primjenu Kurikuluma za međupredmetnu temu održivi razvoj za osnovne i srednje škole u RH, koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju 2019. godine u sklopu kurikuluma za Građanski odgoj i obrazovanje.

Profesor Ratko Johan predstavio je primjere uspješne provedbe obrazovanja za održivi razvoj u svijetu, kao i niz primjera škola u Hrvatskoj: od energetski neovisne osnovne škole Ostrog do učeničke zadruge, permakulturnog vrta i brojnih drugih aktivnosti koje se provode u OŠ Matije Gupca.

Dražen Šimleša pričao je o tome što podrazumijeva škola za 21. stoljeće, navodeći niz primjera uspješne provedbe kurikuluma za održivi razvoj iz cijelog svijeta koji su bili inspiracija prilikom osmišljavanja međupredmetne teme održivog razvoja, kao i podloga za nastanak projekta EdUTOPIJA 21.

U drugom dijelu konferencije održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali projektni partneri – koordinatori iz škola partnera i Grada Velike Gorice, a tijekom kojeg je iznesen niz zaključaka o tome što svi mi – učitelji, roditelji, lokalna zajednica – možemo učiniti u ovim društvenim okolnostima za boljitak naše djece i njihovog odgojno-obrazovnog procesa. Također, iznesena su i iskustva i primjene znanja stečenog na modulima za odrasle te su, uz osvrt na radionice Jačanja kompetencija djece & mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, prikazane i kratke snimke radova nastale pod vrijednom palicom školskih koordinatora i snimateljske ekipe.

Uz želje partnera za nastavkom suradnje na novim edukativnim projektima, konferencija je zaključena dodjelom zahvalnica i nagrada sudionicima i partnerima projekta.

Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Stajališta izražena tijekom konferencije isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti