Edukacije za održivo življenje

Upoznajmo djecu s prirodnom kozmetikom – evo kako (lako) vaše dijete može postati sam svoj majstor u izradi kozmetike

20.05.2021.

Deseti vodič DIY: Izrada biljnog praha za čišćenje lica iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je Ivana Turković iz ZMAG-a.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

DIY: Izrada biljnog praha za čišćenje lica

Što je to prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika jedno je od pomalo zaboravljenih i izgubljenih znanja naših predaka. Kod prirodne kozmetike koristimo biljna ulja i sirovine koje su u ljudskoj upotrebi tisućama godina. Djelovanje tih sastojaka je nježno, ne samo za našu kožu nego i za cijeli organizam, ali i za okoliš. Izrada kozmetike kod kuće omogućava nam poštovati individualnost i promjenjivost naše kože te nas poziva na kreativnost i igru.

Zašto je važno koristiti prirodnu kozmetiku?

Zašto bismo unosili bilo koju količinu toksina u organizam, koliko god malu, ako to ne moramo? Kožu rijetko doživljavamo živom, iako je najveći organ u našem tijelu; ona diše, hrani se i izbacuje otpad, reagira na unutarnje i vanjske podražaje tako da svojim funkcijama prati fizičko stanje cijelog tijela, ali i naše psihičko stanje. Ona je porozno, propusno živo tkivo koje nam, unatoč svojoj osjetljivosti, služi kao omotač i zaštita cijelog organizma. Zbog tog svojstva propusnosti gotovo sve što stavimo na kožu završit će kroz nekoliko sekundi ili minuta u krvotoku, a time i u svakoj stanici našega tijela. Sva kozmetika koju nanesemo na sebe, a ne upije se u kožu, putem otpadnih voda završava u okolišu. Teško je predočiti količinu kemikalija koja se iz naših domova izlijeva u okoliš, ali neku ideju možemo dobiti sjetimo li se krcate ljetne plaže na kojoj zrak ne miriše po morskom povjetarcu već po kremi za sunčanje, a površina mora neprirodno se sjaji od mineralnog ulja koje se ne može otopiti u vodi.

Jednostavan recept za djecu

Biljni prah za umivanje je vrlo nježan, praktičan i jeftin način čišćenja kože lica. Pošto se izrađuje sa suhim i stabilnim sastojcima skoro da i nema roka trajanja.

Sastojci:

½ šalice zobenih pahuljica
¼  šalice suncokretovih sjemenki
¼  šalice badema
2 jušne žlice suhe kamilice

Postupak izrade i korištenja:

Sve sastojke usitnite u fini prah pomoću blendera. 
Usitnjeni prah prebacite u čistu staklenku s poklopcem. 
Prilikom umivanja istresite malu količinu praha na dlan i pomiješajte ga s malo vode kako biste dobili pastu. 
Nanesite pastu na vlažno lice, umasirajte i potom isperite s lica.

I to je to! Vaše dijete sada može postati sam svoj majstor u izradi kozmetike!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

 

 

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti