Edukacije za održivo življenje

Upoznajmo djecu s pravednom trgovinom za pravedan svijet – evo kako (lako) Vaše dijete može podržavati dobru trgovinu

06.04.2021.

Peti vodič vodič Pravednost je vrlina i u trgovini iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremio je Dražen Šimleša.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

Pravednost je vrlina i u trgovini

Što je pravedna trgovina?

Pravedna trgovina je kupovanje proizvoda koji su proizvedeni na pošten način – i prema radnicima i prema okolišu. To znači da veliki dio zarade odlazi direktno proizvođačima, da su radnici zadovoljavajuće plaćeni i da imaju dostojanstven status te da se prilikom proizvodnje nije uništavala priroda i koristila dječja radna snaga.

Zašto je važno kupovati pravedno?

Naša potrošnja utječe na planet i na druge ljude. Ako kupujemo proizvode koji zahtjevaju puno resursa, energije, rada i transporta da dođu do nas ili proizvode koji nisu proizvedeni na pošteni način, nesvjesno sudjelujemo u kršenju nečijih ljudskih prava ili uništavanju okoliša. Zato je važno uvijek svojom kupovinom podržavati pravednu trgovinu!

Kako kupovati pravedno?

Sada kada znamo zašto je pravedna trgovina važna, pogledajmo kako je mi sami možemo koristiti:

  • Kada kupujete hranu uvijek prvo provjerite što možete kupiti na lokalnoj tržnici ili od ljudi koji proizvode hranu blizu vas
  • Kada kupujete proizvode u dućanu (čokolade, banane, sladoled...) provjerite imaju li markicu pravedne trgovine (fair trade)
  • Kada kupujete odjeću i obuću, izbjegavajte lance brze mode i birajte održive brendove
  • Ako vam se pokvari uređaj pokvari ili podere komad odjeće, odnesite ga na popravak u lokalnu radnju i podržite male obrtnike
  • Raspravite u razredu od kuda vaša škola nabavlja hranu i što može napraviti da bude dio pravedne trgovine

Također, postoji mreža škola koje podržavaju i šire znanje o pravednoj trgovini. Posjetite stranicu https://schools.fairtrade.org.uk/ i pogledajte jedan od animiranih filmova s temom iz pravedne trgovine te organizirajte raspravu zašto je to važno i pokušajte izdvojiti primjere pravedne trgovine kod nas u Hrvatskoj. Preuzmite i radni paket za osnovne škole koji će vam pomoći poučiti ovu temu te raspravite kako bi Vaša škola mogla postati mjesto pravedne trgovine. 

I to je to! Vaše dijete sada može bolje razumijeti što je to pravedna trgovina i kako ju jednostavno može svakodnevno koristiti! Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti