Agroekologija

U Europskom parlamentu predstavljen dokument Zajednička politika hrane

09.02.2019.

ZMAG nastavlja raditi na održivim politikama hrane – Zajednička politika hrane nudi plan B za europske prehrambene sustave.

U četvrtak, 7. veljače u Europskom parlamentu predstavljen je nacrt reforme europskih prehrambenih sustava Zajednička politika hrane za Europu, kojim se prikazuje vizija zajedničke politike hrane temeljena na trogodišnjem participativnom istraživanju Međunarodnog panela stručnjaka za održive prehrambene sustave (IPES-Food) i sudjelovanju preko 400 poljoprivrednika, prehrambenih poduzetnika, aktivista civilnog društva, znanstvenika i kreatora politike, među kojima je bio i ZMAG.

Kao član Europske mreže solidarne ekonomije RIPESS, ZMAG je bio dio radnih skupina koje su mjesecima pripremale izradu dokumenta o održivim politikama hrane za EU do 2020. godine. Predstavnik ZMAG-a u Međunarodnom panelu zaduženom za izradu nacrta bio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Zajednička politika hrane za Europu hitno je potrebna za rješavanje problema klimatskih promjena, sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, obuzdavanja pretilosti i stvaranja održive poljoprivrede za buduće generacije. U izvješću se iznosi 80 konkretnih prijedloga za reformu i nudi politički okvir koji određuje smjer kretanja za cjelokupni prehrambeni sustav, usklađujući različite sektorske politike koje utječu na proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, i preusmjeravajući sve akcije prema prelasku na održive modele. Ovo izvješće je i svojevrsan poziv na akciju europskim institucijama da provedu održivu politiku hrane za Europu.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti