Treći vikend novog Food Wave ciklusa održao se 12. i 13. ožujka na Recikliranom imanju kroz niz edukativnih predavanja i praktičnih radionica na temu hrane i klime.
Kako uzgojiti gljive u vlastitom domu, objasnio nam je i pokazao Vojta Vlček koji uzgaja gljive shiitake, ali i različite bukovače, reishi gljive, lavlju grivu i Cordyceps militaris. Nakon zanimljivog edukativnog predavanja i upoznavanja sa carstvom gljiva, Vojta nam je demonstrirao kako izgleda njihov uzgoj u kućnim uvjetima te ukazao na detalje kojima treba posvetiti posebnu pažnju kako bi rezultati bili što uspješniji. Nakon radionice, uslijedila je zajednička priprema ukusnog i zdravog variva od različitih gljiva.
Nakon radionice, Dražen Šimleša održao je zanimljivo interaktivno predavanje o povezanosti hrane i klime, koristeći Fresku ekološke renesanse, alat koji potiče uključivanje sudionika u promišljanje o okolišnim i društvenim izazovima današnjice te ekološkoj tranziciji.
Trening u nedjelju nastavio se uz Dubravka Furlana, člana Hrvatskog mikološkog saveza i Gljivarskog društva "Kamilo Blagaić", stručnjaka sa 30-godišnjim iskustvom. Dubravko nas je kroz svoje predavanje upoznao sa zimskim i proljetnim gljivama, nakon čega smo se uputili u sunčanu šetnju obližnjom šumom potražiti neke od njih.
Mateja Medić održala je predavanje o povezanosti osobnih izbora s vlastitim zdravljem, ali i zdravljem planete, nakon čega je održala i kulinarsku radionicu te polaznicima pokazala kako pripremiti ukusni domaći falafel i začin od sezama gomashio.
Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radi se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.
Hvala svima na velikom interesu i odazivu. Pred nama je posljednji u nizu treninga iz ovog ciklusa kojem se također veselimo. Program radionica koje su na rasporedu 9. i 10. travnja te prijavnicu za sudjelovanje možete pronaći OVDJE.
Foto: Ivan Lisjak