Tematska rasprava 1: Hrana i solidarna ekonomija

04.06.2018.

Jedna od najbogatijih tematskih rasprava na konferenciji o dobroj ekonomiji biti će ona o hrani. Iz perspektive ZMAG-a i Zadruge za dobru ekonomiju to i nije čudno jer nema kvalitetnog života niti dobre ekonomije bez održivog i solidarnog sustava proizvodnje i distribucije hrane.

Na svu sreću u ovom odnosu, hrane i solidarne ekonomije događa se sve više dobrih i vitalnih sustava koji preko hrane stvaraju prostore suradnje i političkog aktivizma. Tematsku raspravu će moderirati Judith Hitchman, predsjednica Urgenci, svjetske mreže solidarnih modela suradnje između proizvođača hrane i građana čime i više nego odlično poznaje cijeli ekosustav i kako funkcionira u pojedinoj zemlji. Praktične primjere donosimo iz pet različitih zemalja svaki poseban na svoj način. Maria Britzolakia iz grčke organizacije DOCK – Social and solidarity economy Zone, donosi pregled stanja u tom zemlji i kako su pokrenuli kampanju Fruits of Solidarity kao pomoć malim proizvođačima hrane. Na nju se nadovezuje Luca Asperius iz Foruma za solidarnu ekonomiju Njemačke sa njihovom kampanjom SoliOil. Biljana Kostovska iz zadruge Good Earth nam predstavlja model suradnje proizvođača i zadrugara u Makedoniji, a koji uključuje i funkcioniranje dućana, a Katarina Milenković iz AMA Centra iz Beograda donosi iskustvo njihove urbane bašte zajednice – Baštališta. Priču sa hranom zaokružuje Zoran Grozdanov iz Rijeke koji unutar platforme Mreže hrane pokušava smanjiti odnos prema hrani kao robi i otpadu i transformirati ga u odnos prema hrani kao resursu protiv gladi i kao nama ljudima potrebnoj energiji za zdrav život. Nema šta, za svakog ponešto, a opet sve povezano.

Ostale vijesti iz teme

04 Kol 2022

ZMAG-ova članica Petra Pavleka posjetila je Big Yellow House Resort u Bošani na otoku Pagu čiji je cilj zaokret u samoodrživom smjeru te je o toj temi porazgovarala s njegovim vlasnikom.

Pročitaj više >

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim učincima tranzicijskih inicijativa, održali smo predavanje “Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica” u gradu Kninu.

Pročitaj više >
26 Srp 2022

Među 57 autora iz cijelog svijeta koji pisali za UN-ovu Enciklopediju o društvenoj i solidarnoj ekonomiji izabran je i naš voditelj programa Centri znanja Dražen Šimleša

Pročitaj više >
Više novosti