Tematska rasprava 1: Hrana i solidarna ekonomija

04.06.2018.

Jedna od najbogatijih tematskih rasprava na konferenciji o dobroj ekonomiji biti će ona o hrani. Iz perspektive ZMAG-a i Zadruge za dobru ekonomiju to i nije čudno jer nema kvalitetnog života niti dobre ekonomije bez održivog i solidarnog sustava proizvodnje i distribucije hrane.

Na svu sreću u ovom odnosu, hrane i solidarne ekonomije događa se sve više dobrih i vitalnih sustava koji preko hrane stvaraju prostore suradnje i političkog aktivizma. Tematsku raspravu će moderirati Judith Hitchman, predsjednica Urgenci, svjetske mreže solidarnih modela suradnje između proizvođača hrane i građana čime i više nego odlično poznaje cijeli ekosustav i kako funkcionira u pojedinoj zemlji. Praktične primjere donosimo iz pet različitih zemalja svaki poseban na svoj način. Maria Britzolakia iz grčke organizacije DOCK – Social and solidarity economy Zone, donosi pregled stanja u tom zemlji i kako su pokrenuli kampanju Fruits of Solidarity kao pomoć malim proizvođačima hrane. Na nju se nadovezuje Luca Asperius iz Foruma za solidarnu ekonomiju Njemačke sa njihovom kampanjom SoliOil. Biljana Kostovska iz zadruge Good Earth nam predstavlja model suradnje proizvođača i zadrugara u Makedoniji, a koji uključuje i funkcioniranje dućana, a Katarina Milenković iz AMA Centra iz Beograda donosi iskustvo njihove urbane bašte zajednice – Baštališta. Priču sa hranom zaokružuje Zoran Grozdanov iz Rijeke koji unutar platforme Mreže hrane pokušava smanjiti odnos prema hrani kao robi i otpadu i transformirati ga u odnos prema hrani kao resursu protiv gladi i kao nama ljudima potrebnoj energiji za zdrav život. Nema šta, za svakog ponešto, a opet sve povezano.

Ostale vijesti iz teme

ZMAG je u srpnju održao dvije kreativne radionice u sklopu ljetnog programa Ljeto kod Tesle Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Pročitaj više >
02 Kol 2021

Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
Više novosti