Edukacije za održivo življenje

Suradnja škole i lokalne zajednice nikad nije bila lakša – počnite s novim ZMAG-ov priručnikom

21.12.2020.

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Publikacija predstavlja skup metoda i tehnika koje mogu poslužiti za dobivanje ideja, inspiracije i motivacije potrebnih kako biste kvalitetno zakoračili u područje održivog razvoja u školskom sustavu. U priručniku ćete pronaći aktivnosti koje odgovaraju i formalnim i neformalnim obrazovnim situacijama i uključuju učenike, studente, roditelje, lokalne odbore, grupe, susjede te dionike iz privatnog i javnog sektora, nevladinih organizacija, istraživačkih centara i dr. Cilj ovog priručnika je učiniti suradnju škola i lokalne zajednice pristupačnom i izvedivom kako bi se postigla zajednička nastojanja održivog razvoja, putem dijeljenja odgovornosti, poštivanja raznolikosti i horizontalnog umrežavanja.

Publikacija je nastala u suradnji trideset institucija iz sedamnaest europskih država uključujući sveučilišta, javne institucije, nevladine organizacije, subjekte iz privatnog sektora i istraživačke institute. Dvadeset i četiri autora nude trideset razrađenih nastavnih cjelina primjenjivih u osnovno i srednjoškolskom obrazovanju. Teme koje publikacija obrađuje stvaraju značajan doprinos obrazovnom sustavu za tranziciju škola za 21. stoljeće.

Priručnik je izdala švicarska organizacija ENSI i mreže CoDeS, a ZMAG ga je prilagodio našim uvjetima i preveo na hrvatski jezik. 

Područja koja su obrađena:

  • suradnja –  porodično blago, transgeneracijska i međusektorska suradnja
  • uključivanje – nesaposlenost, malo i lokalno poduzetništvo, osnivanje inovativnih projekata,
  • planiranje budućnosti – upravljanje financijama, fondovi za okoliš, školsko zadrugarstvo, grupna financiranja
  • korištenje alata – praktičan rad, realne vještine i alati za pronalaženje informacija, učenje kroz kreiranje, sudjelovanje i rad
  • jake i otporne lokalne zajednice – svijest o vrijednostima i posebnosti lokalne zajednice, edukacija za aktivne i odgovorne građane
  • učenje od prirode – zelena perspektiva, učenje u stvarnim životnim uvjetima, učenje na živim primjerima iz prakse
  • komunikacija – dijalog, debate, pregovaračke vještine, kritičko promišljanje i samokritičnost, poticanje tema korisnih za razvoj empatije i socijalne inteligencije, novi mediji

Obrazovanje treba ponuditi autentična iskustva. Jačanje suradnje između škola i lokalne zajednice važno je ne samo u kontekstu edukacije nego i u političkom smislu. Suradnički projekti učenike mogu usmjeriti i na aktivno sudjelovanje i izgradnju znanja, tolerancije i pozitivne društvene klime. Glavni cilj škole trebao biti obrazovati mlade kako bi oni mogli postići dobrobit za sebe i društvo u kojem žive.

Riječima Paula Freirea: “osnovni je cilj obrazovanja je razumijevanje društvenih i političkih proturječnosti u svijetu i djelovanje”, dok autorica Alice Waters smatra da je „podučiti djecu kako da se hrane, kako da uzgoje hranu i kako da žive u zajednici dužnost i odgovornost obrazovnog sustava.”

Udruga ZMAG već dvadeset godina potiče inovativne obrazovne procese. Iz ZMAG-a su tisuće održani predavanja, radionica, savjetovanja i mentoriranja za održivi razvoj na području cijele Republike Hrvatske i u zemljama regije.

Ova publikacija prevedena je u sklopu projekta EdUTOPIJA21 – stvaramo održivu budućnost koji udruga ZMAG provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika - PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je sufinanciran kroz  Švicarsko – hrvatski program suradnje, program sufinancira Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Publikacija se besplatno može preuzeti u našoj Bazi znanja.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti