Suradnja s gradskim vrtovima u Zagrebu

02.10.2018.

Ove godine krenuli smo sa suradnjom s gradskim vrtovima u gradu Zagrebu. Kako smo započeli s projektom „Društvena banka sjemena“ želimo uključiti i korisnike gradskih vrtova u gradu Zagrebu. Korisnici bi na taj način sudjelovali u očuvanju i regeneraciji autohtonih i starih sorata a samim time i podržali „Društvenu banku sjemena“. Sorte koje želimo sačuvati i obnoviti nažalost se ne mogu kupiti u komercijalnoj prodaji pa je stoga ovo jedan od načina čuvanja njihove vrijednosti. Ove godine najviše smo surađivali s gradskim vrtovima Stenjevec i Prečko. U gradskim vrtovima održali smo prezentaciju o projektu „Društvena banka sjemena“ i zainteresiranim korisnicima podijeli sjeme. Najviše smo podijeli sjeme raznih sorata graha, salate, blitve i cvijeća za korisne kukce. Pošto korisnici imaju iskustva u vrtlarenju upute o uzgoji im nisu bile potrebne. Kako smo tek krenuli s projektom, dio sačuvanog sjemena bilo je iz naše starije kolekcije i upitne klijavosti. Najveću klijavost pokazalo je sjeme blitve, graha i cvijeća. Zahvaljujemo se korisnicima gradskih vrtova koji su pokazali zainteresiranost i na taj način sudjelovali u očuvanju bioraznolikosti. Sljedeće sezone planiramo uključiti više gradskih vrtova i na taj način očuvati vrijedne autohtone i stare sorte a samim time proširiti i važnost osnivanja „Društvene banke sjemena“.

Ostale vijesti iz teme

23 Lip 2021

U svibnju je održan prvi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
Više novosti