Sudjelovali smo na tečaju o društvenom dijelu permakulture u Italiji

29.12.2023.

U prosincu smo sudjelovali na tečaju o društvenom dijelu permakulture u sklopu Erasmus+ projekta Learning from S.P.A.R.R.O.W.S. (Social Permaculture As a Resource for Regenerative Open and Welcoming Societies)

Tečaj je bio organiziran u prekrasnom ekoselu Torri Superiore u Italiji, a pohađalo ga je 27 sudionika koji se bave mladima i edukacijom mladih iz 11 europskih država. Na tečaju koji je trajao osam dana, prolazili smo duboke priče povezanosti permakulture s doživljajem svijeta, nas samih i aktivizma odnosno organizacija u kojima djelujemo.

Radili smo prijelaze iz područja koja se inače uče na permakulturnom tečaju, kao što su principi, etika, rubna područja i drugi, na razini naših osobnosti i društvenog dijela permakulture. Koristili smo svaki dan participativne metode rada, rad u malih grupama i samostalni rad te pružali puno prostora za izražavanje, dijeljenje i refleksiju. S obzirom da je Torri blizu Ventimiglie i granice s Francuskom, rade jako puno s imigrantima te smo jedan cijeli dan proveli u gradu, čisteći rijeku i prostor oko ilegalnog kampa te se upoznali s radom organizacija i aktivista koji pomažu imigrantima.

Cijeli trening je sniman te će biti i dokumentarni film o cijelom projektu te će služiti kao promocija za permakulturu.

Za nas je cijela priča bila još više posebna jer je Torri Superiore jedno od najvažnijih mjesta za početke ZMAG-a i Recikliranog imanja, od našeg prvog posjeta njima prije 21 godinu. Bilo ih je divno opet posjetiti sa željom da se češće susrećemo i surađujemo.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti