Studijsko putovanje na područje LAG-a Adrion

08.11.2023.

U sklopu provedbe međuteritorijalnog projekta suradnje „Od istoka do juga“, posjetili smo LAG Adrion koji djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije.

Putovanje je održano u organizaciji LAG Zrinska gora -Turopolje od 25.-27. listopada 2023. Posjetili smo Vinariju Matković iz mjesta Grubine koja se bavi proizvodnjom vina te ruralnim turizmom, a zatim i Modro i Crveno jezero kao najpoznatije turističke lokacije na području Imotskog. U Proložcu Gornjem ugostili su nas domaćini Agroturizma Grabovci koji su nam uz kratki obilazak pokazali svoje imanje, nakon toga posjetili smo OPG Lozo - farmu s domaćim i divljim životinjama.

U Omišu smo posjetili Muzej klapa gdje nam je prezentiran rad Muzeja i nastup klape kao dobar primjer povezivanja tradicije i turizma. Uslijedio je razgled grada Omiša te upoznavanje najpoznatijih turističkih značajki grada Omiša. Posjetili smo Poljice koje su najpoznatije po svom specijalitetu - poljičkom soparniku, a u OPG-u Čorić smo imali priliku pratiti i naučiti izradu ovog specijaliteta. Vlasnik je istaknuo važnost očuvanja tradicijskih recepata i vještina te, uz izradu soparnika, prezentirao uspješno poslovanje OPG-a. Zadnja lokacija bila je posjet Konobi Bracera u Dugom Ratu gdje su nam za ručak poslužena autohtona jela predstavljajući spoj tradicije i turizma lokalnog područja. Uz LAG Zrinska gora - Turopolje te organizatora obilaska LAG-a Adrion, na studijskom putovanju sudjelovali su LAG Virovitički prsten i LAG Srijem.

Ostale vijesti iz teme

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >
29 Stu 2023

Akciju sadnje hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu organizirao je LAG Zrinska gora - Turopolje u sklopu projekta "Pluća turopoljskog kraja."

Pročitaj više >
27 Stu 2023

U petak 17.11. 2023. posjetili smo obitelj Marelja koji grade jedinstvenu niskoenergetsku kuću od slame u Koprivnici. Pogledajte kako izgleda proces njene gradnje.

Pročitaj više >
Više novosti