Agroekologija

Stižu dobre vijesti iz Irske – hrvatska blitva postaje članica društvene banke sjemena u Irskoj

19.07.2021.

Udruga za očuvanje sjemena Irish Seed Savers uključila je sjeme hrvatske blitve u svoju ponudu.

ZMAG je 2019. godine posjetio irsku udrugu za očuvanje sjemena Irish Seed Savers koja zadnjih dvadesetak godina, s jedanaest zaposlenih, održava društvenu banku sjemena s više od 600 različitih sorti sjemena koje nisu komercijalno dostupne. Protežu se na 8 hektara, svake godine uspiju regenerirati 120 sorti i glavni cilj im je očuvanje posebnih i ugroženih biljnih genetskih resursa Irske.

Nakon razgledavanja njihovog imanja i banke sjemena razmjenili smo puno zagrljaja i osmjeha, no i ono najbitnije – paketiće sjemena. Na poklon su dobili sikiricu, salatu vučji jezik, sjeme dubravskog ljuka te blitvu s pretpostavkom da to zasigurno nemaju – i to je očito bio pravi pogodak! Javili su da su oduševljeni našom blitvom toliko da su odlučili umnožiti sjeme, spremiti ga u svoju riznicu i uvrstiti ga u ponudu. Sigurni smo da će blitva s Vukića razveseliti Hrvate u Irskoj!

Izvještaj s putua u Irsku 2019. godine pročitajte OVDJE

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
23 Stu 2021

Na ovogodišnjoj konferenciji Naša dobra hrana razgovaralo se o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lancima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Pročitaj više >
12 Stu 2021

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 15 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti