Agroekologija

Stižu dobre vijesti iz Irske – hrvatska blitva postaje članica društvene banke sjemena u Irskoj

19.07.2021.

Udruga za očuvanje sjemena Irish Seed Savers uključila je sjeme hrvatske blitve u svoju ponudu.

ZMAG je 2019. godine posjetio irsku udrugu za očuvanje sjemena Irish Seed Savers koja zadnjih dvadesetak godina, s jedanaest zaposlenih, održava društvenu banku sjemena s više od 600 različitih sorti sjemena koje nisu komercijalno dostupne. Protežu se na 8 hektara, svake godine uspiju regenerirati 120 sorti i glavni cilj im je očuvanje posebnih i ugroženih biljnih genetskih resursa Irske.

Nakon razgledavanja njihovog imanja i banke sjemena razmjenili smo puno zagrljaja i osmjeha, no i ono najbitnije – paketiće sjemena. Na poklon su dobili sikiricu, salatu vučji jezik, sjeme dubravskog ljuka te blitvu s pretpostavkom da to zasigurno nemaju – i to je očito bio pravi pogodak! Javili su da su oduševljeni našom blitvom toliko da su odlučili umnožiti sjeme, spremiti ga u svoju riznicu i uvrstiti ga u ponudu. Sigurni smo da će blitva s Vukića razveseliti Hrvate u Irskoj!

Izvještaj s putua u Irsku 2019. godine pročitajte OVDJE

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
26 Srp 2021

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

Pročitaj više >
21 Srp 2021

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
Više novosti