Agroekologija

Stižu dobre vijesti iz Irske – hrvatska blitva postaje članica društvene banke sjemena u Irskoj

19.07.2021.

Udruga za očuvanje sjemena Irish Seed Savers uključila je sjeme hrvatske blitve u svoju ponudu.

ZMAG je 2019. godine posjetio irsku udrugu za očuvanje sjemena Irish Seed Savers koja zadnjih dvadesetak godina, s jedanaest zaposlenih, održava društvenu banku sjemena s više od 600 različitih sorti sjemena koje nisu komercijalno dostupne. Protežu se na 8 hektara, svake godine uspiju regenerirati 120 sorti i glavni cilj im je očuvanje posebnih i ugroženih biljnih genetskih resursa Irske.

Nakon razgledavanja njihovog imanja i banke sjemena razmjenili smo puno zagrljaja i osmjeha, no i ono najbitnije – paketiće sjemena. Na poklon su dobili sikiricu, salatu vučji jezik, sjeme dubravskog ljuka te blitvu s pretpostavkom da to zasigurno nemaju – i to je očito bio pravi pogodak! Javili su da su oduševljeni našom blitvom toliko da su odlučili umnožiti sjeme, spremiti ga u svoju riznicu i uvrstiti ga u ponudu. Sigurni smo da će blitva s Vukića razveseliti Hrvate u Irskoj!

Izvještaj s putua u Irsku 2019. godine pročitajte OVDJE

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti